sunnuntai 19. marraskuuta 2017

Rajatietoa...


Tämä oli todellakin yliluonnollinen kokemus. Olen ollut kiinnostunut rajatiedosta jo ihan pikkutytöstä asti. Olin paljon yksikseni kotona ja tutkailin kirjahyllyn sisältöä. Mysteerien maailma tuli tutuksi ja yhtä tarinaa luin moneen kertaan, yksin ja kaverin kanssa. Siinä Mary-niminen nainen kummitteli jollakin tilalla valkoinen mekko yllään. Tarina pelotti mutta sitä oli silti aina pakko lukea uudelleen. Jousijalka Jack sekin oli varsin outo ja pelottava tapaus. Olen siis jo pitkään uskonut yliluonnolliseen ja tiedän sen olevan yhtä totta kuin tämäkin - materiaalinen - maailma missä elämme. Kiinnostukseni takia olen kiinnostunut myös aiheen kirjallisuudesta. Vastapaino julkaisi jokin aika sitten Jeena Ranckenin kirjan Yliluonnollinen kokemus. Kiinnostuin oitis kirjasta. Kirja on kirjoittajan väitöskirja, joten teksti on monitahoista ja hyvin teoreettista, toisin sanoen se ei ole helppolukuista eikä helposti lähestyttävää. Ainakin minun suuhuni teksti oli suurilta osin niin vaikeaa, etten edes ymmärtänyt ilman sanakirjaa mitä luin, saati että osasin lausua lukemani oikein. Kirjassa tutkitaan yliluonnollisia kokemuksia perin pohjin - tulkinta, merkitys ja vaikutus kuvaavat sitä, kuinka ihmiset reagoivat kokemiinsa yliluonnollisiin asioihin ja miten ne vaikuttavat heidän elämäänsä. 
Kirjan aineistona toimii 84 haastatellun ihmisen omakohtaiset tarinat yliluonnollisista asioista, jotkut ovat nähneet ufon, toiset enkeleitä tai henkiolentoja. Osalla kokemukset olivat hyvinkin negatiivisia. Koin pienoista huonoa omaatuntoa ja syyllisyyttäkin siitä, etten pystynytkään lukemaan kirjaa kunnolla ja antamaan siitä kunnollista arviota. Haluan nimittäin aina kirjoittaa mahdollisimman hyvin lukemistani kirjoista. Toki täytyy olla rehellinen ja sekin on haastava juttu, koska kritiikin kuuleminen ja hyväksyminen on kaikille suhteellisen vaikeaa. Ajattelin innoissani, että onpa  mielenkiintoista päästä lukemaan noita 84 ihmisen kertomaa pientä tarinaa, että saan edes jonkinlaisen tuntuman kirjasta. Luin ehkä puolet kunnes koin etten vain pysty lukemaan niitä. En ymmärrä tunnettani, koska olenhan pienestä asti lukenut pelottavampiakin juttuja ja katsonut TV:stä rajatietoon liittyviä elokuvia ja sarjoja vaikka millä mitalla. Mutta tämän kirjan tarinat ja ihmisten kertomat kokemukset pelottivat minua oikeasti todella paljon. Tuli selkeä vahva tunne, että parempi jättää osa jutuista lukematta. Ja kuuntelin sitä tunnettani. Peloille ei saa antaa valtaa. 

Mutta jos sinua kiinnostaa aiheen tarkka tutkielma niin tähän kirjaan kannattaa tutustua. Tietääkseni vastaavaa tutkielmaa ei ole aiemmin tehty ainakaan täällä Suomen maassa. Kaikki kunnia ja arvostus Jeenalle laajasta tutkielmasta ja asiaan paneutumisesta!

***

"Yliluonnollisia kokemuksia ei voi todistaa luonnontieteellisesti. Kokemuksista kuitenkin kerrotaan ja niille annetaan merkityksiä. Ne jopa muuttavat ihmisten elämän suunnan. Näitä seikkoja on mahdollista tutkia.

Sosiaalipsykologi Jeena Rancken tutkii kirjassaan, millä tavalla yliluonnollisena pidetty kokemus on vaikuttanut kertojiensa elämään. Rancken kartoittaa myös yliluonnollisten kokemusten selittämistapoja ja kertomustrendejä. Pohjimmiltaan Yliluonnollinen kokemus – Tulkinta, merkitys ja vaikutus kuvaa sitä, kuinka ihmiset ylipäätään rakentavat tapahtumista ja niiden tulkinnoista elämälleen merkityksen.

Jeena Rancken on tutkija ja Sweet Jeena and Her Sweethearts -yhtyeen solisti."

Yliluonnollinen kokemus
Tulkinta, merkitys ja vaikutus
Jeena Rancken
Vastapaino 2017Hieman kevyempää luettavaa on tämä Tammen julkaisema NOITUUS, MAGIA & OKKULTISMI -kuvitettu historia -teos. Kirjassa käsitellään aihetta aikajärjestyksessä aloittaen muinaisesta magiasta ja päätyen nykyajan magiaan. Magia on kiehtonut ihmisiä aina. Moni saattaa silti nähdä sen negatiivisena asiana vaikka toisaalta magia ilmenee lukuisilla eri tavoilla ihmisten elämässä. Suuri osa elokuvista, sarjoista ja kirjoista ovat saaneet vaikutteita magian eri osa-alueista. Moni kirjan aiheista on tullut tutuksi itselleni monista sarjoista, joita on elämän aikana tullut seurattua. Oletko tullut ajatelleeksi, että esimerkiksi Taru sormusten herrasta tai Harry Potterin juuret ovat juurikin magiassa.

Salatieteet pitävät sisällään niin astrologiaa, samanismia, taikoja, amuletteja, tarot-kortteja kuin maagisia paikkoja ja taikaolentoja. Näitä kaikkia ja lukuisia muita salatieteen lajeja käsitellään tässä kirjassa yli 400 kuvan kera, onhan kyseessä kuvitettu historia. Kirja esittelee magiaa eri kulttuureissa ja magiaan liittyviä merkkihenkilöitä. Liki 400 sivuinen laaja teos on kattava tietopankki, jonka sisältö vaatii pitempiaikaista tutkimista. Kuvat itsessään ovat hyvin mielenkiintoisia, erikoisia ja salaperäisiäkin. Kiinnostava tapaus, suosittelen!

CHRISTOPHER DELL
Noituus, magia ja okkultismi


Tarot-korttejakin käsiteltiin pintapuolisesti Tammen kirjassa. Tarot-kortit ovat varmasti lähes jokaiselle ihmiselle jollain tavalla tutut, ainakin käsitteen tasolla. 

Tämä Gummeruksen julkaisema Tarot-pakkaus sisältää pienen ja ison arkanan kortit, siis yhteensä 78 korttia sekä helppotajuisen oppaan korttien käytöstä, pöytien luomisesta ja tietysti tiedot jokaisen kortin merkityksestä. 

Tarot-kortit ovat nekin kiehtoneet minua jo pitkään mutta muistaakseni minulle ei ikinä korttia ole nostettu enkä vielä itsekään ole uskaltanut itselleni kortteja asetella. Jännittää nimittäin jos jonkin verran mitä sieltä nousee ja osaanko tulkita kortit oikein. Hieman myös hämmentää tuo korttien tulkinta, sen kun voi tehdä joko suoraan tai käänteisesti. Mistä sen sitten tietää miten päin asian ymmärtää. Vastauksen voisi toki varmasti saada heiltä, jotka Tarot-kortteja käyttävät aktiivisesti.

Opaskirjassa ohjeistettiin, että korttipakkaa kannattaa pitää lähellä jonkin aikaa, jotta pakka niinsanotusti aktivoituu käyttäjänsä energioilla. Kortteja ei myöskään saisi antaa toisten käyttöön. 

Ovatko Tarot-kortit sinulle tutut? Osaatko käyttää niitä? Olisi mukava kuulla kokemuksistasi! 

Gummerus 2017 (6.painos)

2 kommenttia:

 1. Onpas sulla ollut kiehtova aihe käsittelyssä. Het veti blogiisi lukemaan pidemmästi.
  Minulla oli aika elämässäni, että Tarot-kortit veti puoleensa ja sellaiset tuli hankittuakin ihan paikallisesta kirjakaupasta ja kirjastosta tuli lainattua kirja, josta sitten kirjoitin kaikkien korttien merkitykset itselleni, kun en kirjan hintavuuden takia halunnut kirjaa hankkia itselleni. Tuli sitten opeteltua ennustusta korteista. Jonkin aikaa se oli ihan joka päiväistä ja olin ihan, että jee, täähän on hauskaa puuhaa. Kenellekään toiselle en nostanut kortteja. Nyt pakka saakin sitten pölyynttyä kaapissa ihan rauhassa. Enää en tunne vetoa siihen harrastukseen, onneksi.
  Minua on myös enkelit kiehtoneet jonkin verran ja olenkin lukenut yhden asiaa käsitelleen kirjasen, jossa oli ihmisten omakohtaisia kokemuksia ja sit tietty näitä Byrnen opuksia on tullut luettua. Ja mua on ihmetyttänyt orbit, joita jotkut enkeleihin uskovat näkevät ja ovat myös kuvanneet facebook-ryhmiin, mun mielestä ne on vain pölypalleroita, ei sen kummoisempia. Ehkä minusta on tullut skeptikko, mene ja tiedä. Uskoo, ken tahtoo.
  Mukavaa uutta viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla! Näistä aiheista on aina vähän hankala kirjoittaa kun ne herättävät niin monenlaisia reaktioita ihmisissä. Kaikessa pitäisi käyttää tietynlaista skeptistä otetta eli ei uskoa kaikkea ja käyttää omaa harkintakykyä, ja uskaltaa silti olla oma itsensä. Noitten valopallojen kuten monien muiden asioiden suhteen henkisyyden parissa monilla menee vähän yli, eli uskotaan kaiken olevan merkki jostakin korkeammalta. Valopalloja voi tulla kuviin tosiaan monella tavalla, mutta ne voivat myös olla henkiolentoja.

   Itsekin välillä tunsin suurta vetoa näihin henkisyys-ryhmiin FB:ssa ja lueskelin päivityksiä aktiivisesti, mutta sitten taas tuli aikajaksoja jolloin mielenkiinto lopahti ja kaikki tuntui jotenkin merkityksettömältä. Mutta ehkäpä olen löytänyt jonkinlaisen keskitien tässäkin :) Reiki-kirja on juuri luettavana ja reikihoidot kuuluu jokapäiväisiin juttuihini.

   Poista