lauantai 10. syyskuuta 2016

Mitä löytyy nimen takaa?


Minua on aina kiinnostanut tietää mistä mikäkin (yritysten ja tuotteiden) nimi tulee, millainen tarina siellä taustalla on. Varsinkin kun nykyään on kaikenlaisia outoja nimiä, joille ei meinaa löytyä loogista selitystä, kuten nyt vaikkapa Elenia, Destia tai Itella. Minkä ihmeen takia Postikin piti välillä vaihtaa Itellaksi. En ymmärrä, eihän siinä ollut mitään järkeä, ja mistä tuollainen nimi edes keksittiin ja tarkoittaako se edes mitään. Kirja kuitenkin selventää, että Postin ei ajateltu riittävän kuvaamaan sitä kaikkea mitä sen taustalla oikeasti on, Itella taas kertoisi enemmän, koska siinä on tietotekniikkaan liittyvä IT-alku. Niin, no kyllähän tämä selitys hieman avaa nimimysteeriä ja selittää asiaa, mutta olen silti tyytyväinen, että Posti on taas Posti.

Merkilliset nimet esittelee yli sata tarinaa yritysten ja tuotteiden taustalta: mistä mikäkin nimi on saanut alkunsa ja mitä se tarkoittaa. Kertojina toimivat nimien keksijät.
Kirjaan on koottu tarinat aihealueittain, mm. muoti ja kauneus, juomat, elintarvikkeet, kaupat, ajoneuvot, media ja teollisuus.

Tiedätkö mistä Serla on saanut nimensä? Entä Hassisen Kone, Asko, Saunalahti, Piltti tai Panda. Kirjassa on monia mielenkiintoisia tarinoita kuten se, millaisia haasteita Tokmannilla on ollut nimensä kanssa. Stockmann ei nimittäin pitänyt kyseisestä nimestä ollenkaan. Nimirallia on ajettu lakimiesten kera vereslihalle asti. Sininen lenkki sai nimensä sinisestä painoväristä ja Adidas ja Puma -merkkien takaa löytyy riitautuneet veljekset.

Merkilliset nimet voisi olla hyvää viihdykettä illanistujaisiin, vaikka jopa pelin muodossa. Kumpainenkin joukkue yrittäisi keksiä mistä mikäkin nimi juontaa juurensa. Kyllähän se nyt voittaisi ainaisen sanaselityksen tai visailun mennen tullen.

1 kommentti:

  1. Hei,

    kiitos vinkistä, pitääkin hakea tämä kirja kirjastosta.

    VastaaPoista