keskiviikko 7. syyskuuta 2016

Uniikki ilme maalaamalla!

Luo persoonallinen ilme lastenhuoneeseen maalaamalla lasten kasvot seinään


Olemme asuneet nyt parisen viikkoa omassa kodissa ja vaikka talo ei remonttia vaatinutkaan halusin silti saada kotiin jotakin omaakin. Edellinen omistaja oli sisustanut ja remontoinut talon hyvin omaperäisellä ja persoonallisella tavalla käyttämällä mm. paljon voimakkaita ja vahvoja värejä. Tykkäsin ilmeestä, mutta halusin silti personoida taloa vielä enemmän omannäköiseksemme. Toki talo tästä varmasti vielä muuttaa muotoaan pintapuolisesti vuosien kuluessa mutta jostakin se muutos pitää silti aina aloittaa.

Mietimme miehen kanssa lastenhuoneen sävymaailmaa valitsemalla ensin kumpainenkin omat lempisävyt Tikkurilan Tunne Väri-kartasta ja päädyimme sinertävän ja lilan sävyihin. Asia oli päätetty. Tai ei sittenkään. Jostakin mieleeni tupsahti, että lastenhuoneen kuuluu ollakin vihreä. Sellainen iloinen mutta silti seesteinen. Värien valinta on muuten sitten haastavaa! Hain paikallisesta väriliikkeestä lukuisia väriliuskoja vihreän eri sävyissä ja tuumailin ja pohdiskelin. Liimasin lappusia seinään ja yritin löytää "sen oikean" värin. Kyselin toisten mielipiteitä mutta päädyin silti sävyyn Lehvästö. Mutta sekään ei itsessään riitä, pitää osata ottaa huomioon myös huoneen sijainti ja paljonko sinne tulee luonnonvaloa, ja vieläpä että missä kulmassa. Jokainen pienikin seikka vaikuttaa värin lopulliseen ilmeeseen siinä tietyssä huoneessa. Ja sitten vielä se viimeinen juttu, eli antaa huoneelle ja maalisävylle, sekä itselle aikaa tottua valittuun sävyyn. Ja oikeastaan vasta somistamisen jälkeen huoneen uuden ilmeen näkee parhaiten.


Olen käyttänyt tätä tekniikkaa aiemminkin tehdessäni omakuvatauluja ja samaista tekniikkaa voi yhdistää myös kankaanpainossa. 

Sabluunan tekeminen onnistuu helposti vaikkapa netin ilmaisella kuvankäsittelyohjelmalla. Itse käytän paljon Picmonkey-ohjelmaa, mutta nykyisin käytössä iPiccy-ohjelma joka ainakin vielä on ilmainen.Aluksi valitaan haluttu kuva, joka halutaan muuttaa kaavakuvaksi/sabluunaksi.

Sen jälkeen mennään kuvankäsittelyohjelmaan ja valitaan Effects-valikosta kohta POSTERIZE.

Sen jälkeen valitaan sopivat säädöt.
Itse valitsen yleensä kahden sävyn kuvan, eli kohdasta Number of colors vedetään säätöosoitin ihan vasempaan reunaan, jolloin saadaan arvoksi 2. Tarkoittaen sitä, että kuvassa on vain kahta eri sävyä, mustaa ja valkoista.

Yleensä en tee tässä valikossa muita säätöjä, mutta toisinaan joutuu hieman säätämään kohtaa Detail.
Sillä säädetään kuvan tarkkuutta ja reunojen pehmeyttä/pyöreyttä.Sitten vain klikataan Apply ja kuva on valmis käytettäväksi.

Joissakin ohjelmissa vastaavanlaisen sabluunakuvan saa aikaan muuttamalla kuvan kontrastia tai valitsemalla effects-valikosta Stamp.


Kuvankäsittelyn jälkeen siirsin kuvan piirtoheitinkalvolle jäljentämällä kuvan permanent-tussilla kalvon pintaan. Helpoin tapa siirtämiseen on asettaa piirtoheitinkalvo tietokoneen ruudun päälle ja jäljentää kuva siitä ääriviivoja seuraamalla hellävaroen piirtäen. Muista olla painamatta liikaa, ettei herkkä näyttö vahingoitu.

Kuvan heijastamiseen seinälle tarvitaan piirtoheitin. Tätä vaihtoehtoa ei tietysti jokaisella ole, mutta kuvan voi myös suurentaa ja tulostaa useammalle paperille ja yhdistää ne yhdeksi isoksi kuvaksi, ja jäljentää kuva sen jälkeen seinälle esimerkiksi siirtopaperin avulla.

Piirsin kuvan lyijykynällä seinään ja maalasin kuvat ohuella pensselillä, peittävään lopputulokseen vaadittiin useampi maalikerros.

Käyttämäni maalit:
seinän sävy Tikkurilan värikartasta Lehvästö S386 ja kuvan sävy Hiljaisuus F444.


Blogiyhteistyö | Coloria Oy | Suvikukkasia2016

4 kommenttia:

 1. Tulipa upeat kuvat! Tuota tekniikkaa olisi kiva käyttää johonkin vaikka tauluun, mutta en tiedä osaisinko, vaikka ohjeet laitoitkin. Liisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika helppoa se on kunhan vain saa kiinni asian ytimestä :)
   Kiitos, tykkään itsekin. Aina sitä vähän jännittää kun työn aloittaa, että miten sujuu mutta tähän ainakin olen tyytyväinen :)

   Poista