perjantai 5. toukokuuta 2017

Suurenmoinen mies


Minusta tuntuu etten ole tarpeeksi hyvä kirjoittamaan tästä kirjasta tai Touko Laaksosesta. Kuin olisin astunut liian suuriin saappaisiin. Touko Laaksonen, taiteilijanimeltään Tom of Finland kun oli suurenmoinen ihminen, upea mies, jolla oli upea ja monivivahteinen elämä ja ura. Touko Laaksosen saappaita ei niin vain täytetä. Tunnen myös häpeää siitä, että oikeastaan vasta nyt hahmotan kuka on Touko Laaksonen. Olen kyllä tietoinen Tom of Finlandista, mutta siitäkin vain pintapuolisin median antamien tiedonrippeiden pohjalta. Jostakin syystä heräsin aiheeseen vasta nyt. Ehkä se johtui osittain elokuvatrailerista, jonka näin elokuvateatterissa. Se filmi täytyy kyllä käydä katsomassa. 

Jokaisella, joka syystä taikka toisesta on jäänyt epätietoisuuteen Tom of Finlandin suhteen, on aukko sivistyksessä. Kirjan luettuani tulin surulliseksi siitä, että näin merkittävä ja mahtava persoona on jäänyt monelta varjoon tai unohduksiin. Miten kukaan voi piirtää noin hyvin. Tai 'hyvin' ei riitä missään määrin kuvaamaan hänen piirtämisen lahjaansa. Valot ja varjot ovat käsinkosketeltavan aidontuntuisia. Piirrokset ovat kuin valokuvia. Ja ne kuvien miehet niin komeita! Ja vaikka joku sanoisikin Tom of Finlandin töitä pornografiaksi ovat ne mielestäni kauniita töitä joissa on kaunis ja tärkeä sanoma: jokaisella on oikeus rakastaa ja olla onnellinen. Touko Laaksosen töitä katsellessa tulee hyvälle tuulelle. Kun kiinnittää huomionsa itse asiaan, huomaa, että miehet kuvissa ovat aina iloisia, onnellisia, pilke silmäkulmassa.

Toukon omakuvia katsoessani tuntuu kuin katsoisin jotakuta tuntemaani ihmistä. En tiedä mistä se johtuu. Hänen kasvonsa ovat ystävälliset, katseensa lämmin ja puoleensavetävä. Hän oli luovan alan monitaituri, ja hänen taiteensa vaikutus näkyy monessa.Touko, jos kuulet tai näet tämän,
You Rock!
F. Valentinen Hooven III
Tom of Finland – Marginaalista maailmanmaineeseen
Like 2017


***

Legendaarisen taiteilijan upea elämäkerta

Runsaasti kuvitettu Tom of Finland kertoo Tom of Finlandina tunnetun Touko Laaksosen matkasta kansainvälisen homoyhteisön kulttiikoniksi ja lopulta maailman tunnetuimmaksi suomalaiseksi kuvataiteilijaksi. Teos esittelee laajasti Tom of Finlandin töitä tämän koko uran ajalta, ja kirjaan on koottu paljon piirustuksia ja harvinaisia valokuvia, jotka kuvittavat taiteilijan elämää ja herättävät legendan jälleen henkiin. Kirjan uuteen suomennokseen on koottu runsaasti lisämateriaalia viime vuosilta, ajalta jolloin Tom of Finland nousi lopullisesti marginaalista maailmanmaineeseen.

F. Valentine Hooven III on yhdysvaltalainen kirjailija. Hän on koonnut useita muitakin Tom of Finland -teoksia, kuten kirjan Tom of Finland – His Life and Times. (Like)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti