lauantai 11. marraskuuta 2017

Makumuistojen äärellä


Joskus vuosia sitten paikallinen leipomo myi kaupoissa kanelilla maustettua paahtoleipää. Se oli tosi hyvää. Maisteltiin sitä ensikerran Tavaratalo Lehtisen leipäosastolla ja sen jälkeen Lapuan Leivän kanelipaahto kuului lapsuudenkodin leipävalikoimiin. En muista milloin se poistui valikoimista, en ainakaan ole nähnyt sitä enää aikoihin kaupassa. 

Leivän leipominen on itsekin helppoa ja taikinan voi maustaa haluamallaan tavalla. Minä halusin tehdä tuon makumuiston pohjalta kanelisen vuokaleivän, joka sopii mm. jouluunkin hyvin. Kanelin lisäksi makua ja purutuntumaa antaa kuivatut karpalot.

Spelttileipä ceyloninkanelilla ja karpaloilla

2,5 dl vettä
1 dl kuivattuja karpaloita
1 dl spelttihiutaleita
2 tl ceyloninkanelia
4 dl ydinspelttijauhoja
1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa 1 tl sokeria loraus kylmäpuristettua rypsiöljyä loraus siirappia

Sekoita kuivat aineet hiivan kanssa, lisää karpalot ja kaada joukkoon 42 asteinen vesi. Sekoita taikinaksi. Taikinasta tulee melko löysä, joten kannattaa käsien sijaan sekoittaa taikina nuolijalla tai lusikalla. Jätä taikina kohoamaan lämpimään paikkaan kaksinkertaiseksi.

Sekoita kohonneeseen taikinaan öljy, ja "vaivaa" taikinaa silikoninuolijalla/lusikalla. Kumoa taikina leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan ja levitä se siihen tasaisesti. Anna taikinan kohota vielä hetki vuoassa. Paista leipää uunin keskitasolla 200*asteessa n. 15-20minuuttia.

Sivele paistoajan puolivälissä leivän pintaan siirappia. Seuraile kypsyyttä. Itse otin leivän pois uunista hivenen aikaisemmin ja leipää leikatessa leipä näyttää kosteahkolta, mutta jäähtyessään leivästä tulee kimmoisa ja kuohkea. Tällaisena leipä myös säilyy pitempään uunituoreen kaltaisena eikä se kuivu kuten itsetehty leipä yleensä tekee.

Ohje kuvineen löytyy myös Priman joulukuvastosta.





1 kommentti:

  1. Oih nam, miten herkullisen ja mehevän näköinen leipä <3 Tämä maistuu varmasti jouluna myös juustojen kanssa!

    VastaaPoista