sunnuntai 11. helmikuuta 2018

Sukupuu kankaalle!

Kuosisuunnittelu on ollut haaveeni monen monta vuotta. Haave lähti luultavimminkin niiltä ajoilta kun opiskelin tekstiilialan artesaaniksi ja suuntauduin painokankaisiin. Olen haaveillut kuosien suunnittelusta ja mahdollisuuksien mukaan myös painamisesta. Seulapainanta on mukavaa, mutta myös tietyllä tapaa epävarmaa kun lopputulos ei koskaan välttämättä ole sitä mitä ajatteli. Painamisessa on monen monta seikkaa jotka vaikuttavat lopputulokseen ja paras olisi oppia hyväksymään se, ettei käsityön jälki tarvitse olla virheetöntä. 

Kuosisuunnittelukaan ei silti ole niin yksinkertaista kuin ajattelisi. On monenlaista pohdittavaa, kuten painoraportin toistuminen järkevästi kankaalla tai muulla painopinnalla. Joskus joku alan ihminen antoi minulle ehdotuksen koskien kuosisuunnitelmiani, että älä tee liian selkeästi näkyviä kuvioiden toistoja. Jäin pohtimaan asiaa ja olen sittemmin huomannut, että suurinpiirtein kaikkien valmistajien kuosit toistavat niin sanotusti itseään eli raportti toistuu painopinnalla tasaisesti jatkumona, kuosilla on oma rytminsä. 

Digipainatus on tuonut ihan uusia ulottuvuuksia painokankaisiin. Kankaalle voi tulostaa kuin paperille lähes mitä tahansa, ja painojälki on hyvä kankaasta riippumatta. Kuosien suunnittelussa voi yhdistää helposti esimerkiksi valokuvia ja käsin piirrettyjä elementtejä. Digipainatuksen muita etuja ovat mm. se, että "tavalliseen" painatukseen verrattuna digipainatus on huomattavasti ympäristöystävällisempi vaihtoehto, energia- ja vedenkulutus vähenee eikä vaarallisia värikemikaaleja käytetä painossa. 


Innostuin oitis suunnittelemaan kuoseja löydettyäni sivuston, jonka kautta voi suunnitella ja tilata kankaita omilla kuoseilla.  Elobina on digitaalinen palvelu jossa kuka tahansa voi luoda korkealaatuisia ja ekologisesti kestäviä tekstiilejä. Sivustolta löytyy suunnitteluohjelma, jonka avulla voit suunnitella kuoseja monenlaisiin tekstiileihin verhoista tyynyihin, pussilakanoihin ja erilaisiin asusteisiin. Voit käyttää joko Elobinan omia kuoseja tai sitten luoda kokonaan omia kuoseja. Suunnitteluohjelmaan ladataan omia kuvatiedostoja, joista sitten muokataan ja sommitellaan omanlaisia uniikkeja digipainotuotteita. Elobinan palveluihin kuuluu myös ompelupalvelu.

Kankaat painetaan joko Saksassa tai Iso-Britanniassa riippuen mistä kankaasta on kyse. Kangasvaihtoehtoja on reilut 20, valittavissa on luonnonmateriaaleja sekä keinokuitua. Painatuksen jälkeen kankaat ajetaan lämpökoneen läpi, mikä kiinnittää printin pysyväksi. Kankaille suositellaan 40*asteen pesua, ilman valkaisuaineita.

Valmiit tuotteet ommellaan Etelä-Ruotsissa, Malmöössä, maahanmuuttajanaisista kostuvassa ompelukollektiivissa, mikä edesauttaa näiden henkilöiden pääsyä työmarkkinoille. Elobinan käyttämät painattajat seuraavat EU:n asettamia normeja koskien työympäristöä ja luontoa. Sama koskee ompelupalvelua, myös kangasvalmistajat ovat sitoutuneet toimimaan eettisesti.Ennen varsinaista tilausta sain tilata näytteet saatavilla olevista kankaista. Näytteiden avulla on huomattavasti helpompi aloittaa suunnittelu. Painopinta näyttää aina hieman erilaiselta eri kankaalla. Ihastuin erityisesti pehmeään samettiin, jonka sitten lopulta valitsinkin. Suunnittelun näkökulmasta unelma olisi saada jokaisesta suunnitelmasta testipala, koska aina löytyy kehitettävää ja muokattavaa, ja jokaisen valmiin kuosin kohdalla tulee ahaa-elämyksiä ja muokkausideoita. Minulle tuottaa aina hieman päänvaivaa oikeat resoluutiot ja pikselit. Elobinalla kankaat tulostetaan 200 dpi:nä. 

Tilasin aluksi metrin palan kangasta jotta näen miltä valmis kangas tulee näyttämään ja millaiselta suunnittelemani kuosi näyttää ja mitä mahdollisia muokkauksia sille tulisi tehdä. Omasta 'Sukupuu' -kankaasta tuli aikas kiva! Rehellisesti sanottuna en meinaa malttaa tehdä siitä mitään, mutta ompelinpa kuitenkin  kaksi sohvatyynyä. Tyynyjen toinen puoli on huonekalukangasta ihan jo siitä syystä, että kuvapuolen voi tarvittaessa kääntää piiloon - toisin sanoen siis suojaan ettei lapset tai kissa tahri sitä. 

Olen unelmoinut toteuttavani joskus sellaisen 'sukupuu-seinän' mikä koostuisi lukuisista erikokoisista sukulaisten kuvilla varustetuista kuvakehyksistä. Haaveeni ei kuitenkaan ole näyttänyt toteutuvan joten päätin laittaa isovanhemmat kankaalle. Lapset voivat tutustua vanhempiensa isovanhempiin helposti tyynyä katselemalla. Löytyy kankaasta myös minunkin hääkuvani sekä kuva lapsista. Samoja kasvonpiirteitä on nähtävissä. Tein kuosin kuvankäsittelyohjelmalla yhdistämällä digi- ja valokuviin kehyksiä. Kokeilin erilaisia värivaihtoehtoja aina värikkäistä sepiaan ja lopulta päädyin mustavalkoiseen vaihtoehtoon.

Olen jo suunnitellut muitakin kuoseja, mutta vielä pitää tehdä hienosäätöä, jotta kaikki olisi kuten sieluni silmin näen.

Heräsikö kiinnostus? Käypäs Elobinan sivuilla ja tutustu palveluun. Kankaat maksavat metriltä noin 17-50e. 


Yhteistyössä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti