perjantai 24. toukokuuta 2019

Mindfulnessia epätäydellisille äideille


Hengitä syvään - mindfulnessia epätäydellisille äideille

Tää on just mulle. Stressaan ja murehdin kokoajan kaikkea mahdollista, ja varsinkin äitiyteen liittyvää. Juuri äsken mielessäni kävin kuviteltua keskustelua jossa joku kysyi vointiani. Mietin sopivaa vastausta ja päädyin ajatukseen, että tilanteeseen nähden ihan hyvin, jaksan nauraa ja töissä viihdyn. Mutta. Se isoin mutta liittyy juurikin äitiyteen, ja kaikkiin niihin tuntemuksiin joita äitinä tuntee. Riittämättömyyttä, syyllisyyttä, hermojenkiristelyä ja hetkittäistä toivottomuutta. Uupumus tekee isoa vahinkoa monessa suhteessa.

Tämän kirjan hieman kieroutunutkin huumori vastaa hyvin omaani ja pystyn hihittelemään lauseille kuten "Hyväntahtoisuus on hyvästä sydämestä kumpuavaa ystävällisyyttä ja humaaniutta. Hyväntahtoisuus johtaa hyviin tekoihin, jotka saavat toiset tuntemaan olonsa paremmaksi: kun esim. ostat lapselle jäätelön jätettyäsi vahingossa hänen sormensa auton oven väliin." Tiedän kyllä äitejä, jotka katsovat tällaisia laudahduksia kuin vierasta sikaa.

Kirjassa äitejä opetetaan antamaan itselleen arvoa ja armoa. Välillä (tai aina kun mahdollista) voi höllätä ja antaa asioiden soljua omalla painollaan ilman turhaa murehtimista. Kunhan lapsilla on ruokaa, turvaa ja katto pään päällä niin siinä on ihan riittämiin hyvän elämän eväitä.

Kirjan nokkeluuksien väleissä on aina sitten ihan sitä asiaakin, eli niitä mielenhallinnan tehtäviä. Niissä opetellaan olemaan hetkessä läsnä, opitaan kiitollisuutta, harjoitellaan empatiaa ja hyväntahtoisuutta sekä hyväksyvää suhtautumista. Lisäksi yritetään vaientaa sisäinen hölöttäjämme eli tuomarimme ja löydetään tie sisäiseen rauhaan, sekä toki myös etsiskellään kadoksissa ollutta seikkailumieltä. Lopuksi palaudutaan neljän seinän sisältä kohti aikuisten maailmaa ja etsitään sieltä omat vahvuudet ja taustatukiverkostot.

Rentoutukset ja meditaatioharjoitukset on kirjoitettu vähän kieli poskella, siis huumorilla, vaikka itse harjoitukset ja tehtävät ihan päteviä ovatkin. Huumori laskee kynnystä kokeilla. Ja hauskasti kirjoitettu teksti jää useimmiten helpommin päähän kuin kirjakielellä väännetyt lausehirviöt.


Hengitä syvään - mindfulnessia epätäydellisille äideille
Sarah FordEi kommentteja:

Lähetä kommentti