perjantai 3. toukokuuta 2019

Uuvuksissa - kirja sinulle, joka tahdot voimasi takaisin
"Puurrat ja pinnistät. Jatkat tekemistä siinä toivossa, että jossain vaiheessa saisit hellittää.
...kunnes tulee päivä, jolloin huomaat, ettei mistään itsesi kannustamisesta tai motivoinnista enää ole hyötyä. Kone ei käynnisty. Mikään ei innosta. Voimasi ovat lopussa."

Otin tämän kirjan mielenkiinnosta luettavakseni. Ensin ajattelin ettei se ole minua varten mutta sitten havahduin, että siinä aallokossahan olen vellonut jo vuosia. Jokin aika sitten sanoin, että olo kuin kelluisin aavalla liian pienissä pelastusliiveissä, joissa niissäkin on reikä. Oma uupumukseni ei kuitenkaan johdu työelämästä, ellei kotiäitiyttä haasteineen lasketa työksi. Siksi kirjaan tarttuminen pohditutti. Onko kirjassa tarjotuista apuvälineistä hyötyä siihen uupumukseen mistä itse kärsin? On ja ei. Äitiyttä, elämän tragedioita, surua ja menetyksiä ei voi siirtää samalla tavalla sivuun kuin huonoa työpaikkaa mutta työuupumuksen hoitamiseen tarkoitettuja selviytymisvälineitä voi soveltaen käyttää myös henkiseen uupumukseen. Alkuun pääseminen vain on hankalaa, varsinkin kun uupumus on syönyt elämänenergiaa ja kuluttanut voimat loppuun jo pidemmän aikaa. Siihen tarvitaan luultavasti ammattilaisen apua. Mikä helpotus olisikaan saada mustaa valkoisella oleva raportti, jossa joku kertoo etten ole hullu ja kuvittele kaikkea. Itselleen kun on niin vaikea antaa armoa ja arvoa. 

Uupuminen verottaa elämää monin tavoin. Se on väsymystä, joka ei hellitä lepäämälläkään.

Uuvuksissa - Kirja sinulle, joka tahdot voimasi takaisin
Kirja jota voi käyttää omatoimisesti tai apuvälineenä silloin kun hoitosi tukena on ammattilaisen tarjoama apu. Kirjan alussa käydään läpi merkkejä uupumuksesta, miten se saapuu ja miten se oirehtii. Ensimmäisen luvun lopusta löytyykin lomake, jonka avulla voi selvittää omia uupumisen merkkejäkään. 

Uupumus kehittyy vaiheittain, sen syynä on liiallinen ja ylimitoitettu kuormitus joko työelämässä tai henkilökohtaisessa elämässä. Uupumisen oireita ovat yleensä hälytysmerkkinä oleva väsymys, mutta myös ilottomuus, toivottomuus, univaikeudet, muistiongelmat, fyysiset oireet ja lähes nollassa oleva stressinsietokyky. Uupuneena suhteellisuudentaju häilyy ja mieli tuottaa kepposia. Myös keho voi oirehtia joko laihtumisen tai lihomisen kautta, koska tunnetusti ainakin stressi vaikuttaa aineenvaihduntaan. 

Kirjan toinen osa paneutuu uupumisesta toipumiseen kuuden askeleen avulla. Aluksi täytyy tunnistaa ja myöntää oma tila, oma uupumus. Sen jälkeen on aika ottaa etäisyyttä työhön (tämä kohta ei tosin toimi kotiäidin "työssä"), jonka jälkeen annetaan kehon ja mielen elpyä. Neljäs askel pitää sisällään sen mikä sinulle on tärkeää, eli pistetään paperille omia arvoja ja ajankäyttöä, sitten tunnistetaan muutostarpeet ja lopuksi mahdollistetaan muutokset ja toimitaan toisin kuin silloin kun uupumus pääsi niskan päälle. Oman jaksamisen kohdalla yksi tärkeimmistä pohdinnoista onkin se, että ei liikaa vertaile itseään muihin. Se missä jonkun toisen jaksaminen vielä venyy, voi sinun mittasi jo olla täynnä. Älä siis vertaa omaa jaksamistasi  muihin, koska jokainen meistä on oma yksilönsä ja jaksamiseen vaikuttaa niin monet asiat.

Neljännessä osassa tunnistetaan jumeja ja puretaan niitä erilaisten tehtävien avulla. Viidennessä osassa jo tutkitaan toiveita ja pyritään ottamaan oman hyvinvoinnin johtaminen omiin käsiin, kuudennessa osassa palataan pikkuhiljaa takaisin työelämään ja muokataan työ sellaiseksi, että sen tekemisestä tulee hyvä olo. Seitsemännessä osassa etsitään oma elementti, se missä koet olevasi hyvä, se asia mitä rakastat, mikä tuottaa hyvääoloa. Kun oma elementti on selvillä on se samalla myös loistava motivaatio työntekoon ja sitä kautta toimeentuloon. 

Elementissään toimiminen on energiatehokas ja työhyvinvointia kasvattava tapa tehdä työtä, ja siksi sitä kannattaa työnantajienkin suosia.

Uuvuksissa on kirja, jota ei ole tarkoitus opetella ulkoa, eikä lukea pakonomaisesti heti kerralla kannesta kanteen. Sen sijaan se on hyvä opas ja tuki silloin kun kaipaat apua oman uupumisesi kanssa. Kirjan tehtävien ja pohdintojen avulla voit jäsentää omia ajatuksiasi, tunteitasi ja arvojasi uudelleen ja oppia jotakin uutta niin tilanteestasi kuin itsestäsi.Liisa Uusitalo-Arola
Uuvuksissa
Kirja sinulle, joka tahdot voimasi takaisin
Tuuma kustannus 2019Ei kommentteja:

Lähetä kommentti