sunnuntai 5. maaliskuuta 2017

Opas kimppujen sitomiseenRakastatko kukkia ja kauniita kimppuja? Haluaisitko oppia sitomaan perinteisiä ja vähän erikoisempiakin kimppuja? Jos vastasit kyllä niin Kariston uutuuskirja KIMPPU on vastaus toiveisiisi!

Kirjan kirjoittaja, tanskalainen floristi, Lars Jon opastaa kirjassaan miten kimput syntyvät. Hän käyttää paljon luonnonkukkia omissa kimpuissaan. Nyt onkin hyvä aika alkaa suunnitella mitä kukkia tahtoo omassa puutarhassaan ensi kesänä kasvattaa, ja jos omaa puutarhaa ei ole niin esimerkiksi parvekkeella ruukuissakin pystyy kukkasia kasvattamaan. Toki helpoin tapa on ostaa kaupasta valmiita leikkokukkia ja tehdä niistä tilanteeseen sopiva kimppu.

Kirjassa esitellään neljä sidontatekniikkaa: spiraali, paralleeli, tukirakenteen käyttö ja maljakkoon asettelu. Jokaisen kimpun kohdalla kerrotaan mitä kukkia ja työvälineitä tarvitaan ja millainen maljakko kullekin kimpulle sopii parhaiten.

Kirjasta löytyy runsaasti tietoa, vinkkejä ja niksejä miten kukat saa kestämään, millaiset imupinnat mihinkin kukkaan leikataan ja miten eri kasvit ja kukat tulee esikäsitellä ennen kimpun sitomista. Monesti olen tehnyt kimpun kesäkukista ja monesti se on myös nuupahtanut nopeasti, mutta enpä ole tullut ajatelleeksi, että kukat ja oksat tulisi antaa olla vedessä 4-12 tuntia ennen kimpun sitomista, jotta kukat saavat imettyä tarpeeksi vettä. 

Oi, että miten ihania asetelmia ja kimppuja täältä löytyy! Aukeama aukeamalta yhä kauniimpia kimppuja, ja näyttävät niin yksinkertaisilta. Kevään ensimmäinen kimppu tehdään munankuoreen orvokeista ja sinililjoista. Tulppaanikimpun ympärille kierretään lehdettömiä muratinoksia kuin tuutiksi. Kesäkukkien varret leikataan lyhyiksi ja kukat asetellaan lautaselle kuin kauniiksi tauluksi. 
Oksia ja risuja käytetään runsaasti, niistä muodostetaan tukirakenteita, ja erilaisia kehikoita. Koivunoksista tehdään koreja, bambusta ja muista paksuista oksista tehdään koristeita kimppuihin. Kirjan ideat ovat erikoisia, innovatiivisia ja suorastaan herkullisia, inspiraationi kuplii valtoimenaan kirjan malleja katsellessani. Odotan innolla kesää, että pääsen käsiksi luonnon antimiin, mutta tokihan kimpun voi tehdä vaikka herkkusienistä, chileistä ja salaateista! Mielikuvitus vain on rajana. Yksi kiva idea muiden joukossa on kääriä yksittäisiä isokukkaisia kukkia vuorenkilven lehtiin ja yhdistää ne yhdeksi isoksi kimpuksi.

Kimppu
Lars Jon
Karisto 2017


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti