maanantai 12. elokuuta 2019

Punaiset teeleivät täysjyväspeltistä

Värikäs ruoka houkuttelee syömään. Rakastan kokeilla kaikkea uutta. On myös kiva kokeilla luoda itse jotakin uutta, tuunata valmiita reseptejä ja rakennella omia kokonaisuuksia. Luonnon omilla antimilla saa luotua monenkirjavia ruokia ja annoksia. Punajuuri on yksi "lempiväriaineistani". Sillä saa todella kauniin punaisia sävyjä. Olen leiponut mm. punaisia sämpylöitä, punaisia korvapuusteja ja muffinsseja sekä sateenkaarikakun. Tässä vanhoja postauksia selatessani tulee hieman hämmentynyt olo, onneksi ajan kuluessa olen kehittynyt kuvien ja muiden blogin ylläpitoon liittyvien asetusten suhteen. Öhm. No niin, palataan takaisin nykyhetkeen. 

Ostin jokin aika sitten iso pussillisen punajuuria kun tarvitsin niitä kakkutaikinan värjäykseen. Lopuille punajuurille täytyi keksiä käyttöä jotteivat mätäne kaappiin. Meillä on nimittäin kasvimaalla tulossa aika paljon punajuuria lisää, kiitos aviomiehen puutarhanhoitoinnon. ( Ei se taida mikään oikea sana olla, mutta ei se ole niin justiinsa.)

Tarkoituksenani oli ensin leipoa punajuuririeskaa, mutta siinä leivonnan tiimellyksessä rieskataikina muuttuikin teeleipätaikinan kaltaiseksi. Leivistä tuli ihanan meheviä ja pehmeitä. Punajuurista tuli värin lisäksi kivaa makeutta. Usein punajuurista tulee maamainen, multainen maku, mutta nyt punajuuren maku pysytteli mietona taustalla. 

Punajuuri-speltti-teeleivät


2 punajuurta raasteena
1 dl vettä
3 dl täysjyväspelttijauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
loraus öljyä

Raasta punajuuret ja kiehauta raastetta vedessä muutama minuutti. Anna raasteen jäähtyä, älä kaada vettä pois. Lisää punajuuriraasteen ja veden joukkoon spelttijauhot, leivinjauhe, suola ja öljy. Voit käyttää rypsiöljyä tai halutessasi jotakin maukkaampaa tai maustettua öljyä. Sekoita taikina nopeasti sekaisin esimerkiksi puuhaarukalla. Jos taikina näyttää kuivalta, lisää joukkoon hieman nestettä. 

Taputtele taikina leivinpaperin päälle uunipellille ohueksi, noin 1 cm paksuiseksi levyksi jauhojen avulla. Pistele leivän päälle haarukalla reikiä ja paista 200*asteessa noin 15 minuuttia, kunnes leipä on kypsä. Tarkkaile uunia ja kypsyyttä, leipä saa mielestäni jäädä mieluummin vähän kosteaksi kuin liian kuivaksi. Voit leikata leivän paloiksi joko ennen uuniin laittoa tai vastapaistettuna. 

Teeleivät ovat parhaimmillaan uunituoreina voin kera, mutta säilyvät hyvin parikin päivää jääkaapissa. Vinkki! Kokeile paahtaa punajuuriteeleipiä leivänpaahtimessa miedolla lämmöllä. Paahto antaa jääkaapissa olleille leiville vastapaistetun kaltaista tuntua.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti