sunnuntai 11. elokuuta 2019

Vahingonilon viisaus


Vahingonilo on paras ilo, sanotaan. Olen kuullut myös sanottavan vahingonilo on aidoin ilo. Voihan se olla totta. Silloin nauru tulee spontaanisti, se on ikään kuin refleksi yllättävään ja hauskalta tuntuvaan asiaan.

Vahingonilo jakaa varmasti mielipiteitä. Toisten mielestä se on merkki myötätunnon puutteesta, jonkun mielestä se on rumaa, ajattelematonta, töykeää. Ja joidenkin mielestä se on aito tunne, joka kuuluu ihmisen elämään. Luulenpa ettei kukaan siltä ainakaan voi välttyä. Siihen sortuu aina välillä ja sille voi altistua. Tiffany Watt Smithin mukaan vahingonilon kohteeksi joutumisen voi ottaa jopa kohteliaisuutena. 

Vahingoniloa on monenlaista, ja syyt sen tuntemiselle ovat nekin moninaiset. Toisinaan vahingonilo tuntuu luvalliselta, oikeutetulta, toisinaan omista tuntemuksistaan tuntee syyllisyyttä. Vahingonilo ei silti ole merkki myötätunnon puutteesta vaikka niin joku voisikin väittää. Ihminen voi kokea samaan aikaan sekä myötätuntoa että vahingoniloa. Mieti vaikkapa tilannetta jossa ystäväsi mokaa tavalla joka herättää sinussa huvittuneisuutta. Ensireaktio on luultavimminkin naurun pyrskähdys mutta samalla olet tietysti huolissasi ettei häneen sattunut. Vahingonilo ei siis ole aina ilkikurisuutta.

"Vahingonilo kertoo emotionaalisesta joustamiskyvystä, joka on moraalisen jäykkyyden vastakohta, sekä kyvystä hallita ristiriitaisia tunteita ja ajatuksia."

Vahingonilon viisaus paneutuu aiheeseen monelta eri kantilta. Vahingonilon taustalla voi olla esimerkiksi vahinko, kunnia, oikeus, rakkaus, valta tai kateus. Vahingoniloa löytyy somen myötä kaikkialta, enää mokat eivät jää kokijansa ja näkijänsä kahdenkeskiseksi kokemukseksi vaan somen myötä kaikki jaetaan, kaikille. Mokavideot, hauskat kotivideot, kämmit, pilalle menneet videot, julkkisten toilailut ja vaikutusvaltaisten ajattelemattomat lausahdukset. Vahingossa möläytetty asiattomuus jää ikuisiksi ajoiksi netin syövereihin, ja me, sivusta seuraajat koemme niistä iloa, tyydytystä, nautintoa, useimmiten vailla minkäänlaista syyllisyyttä.


Tiffany Watt Smith
Miksi muiden epäonni naurattaa?
Atena 2019


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti