tiistai 31. maaliskuuta 2015

Mökin keittokirjaMökin keittokirja – Meri-Tuuli Lindström

Suomalaiset on mökkikansaa. Ja onhan se kieltämättä mukavaa viettää aikaa mökillä grillaillen, soudellen ja saunoen. Takan loimussa istuskellen sadepäivinä. Omaa mökkiä meillä ei ole, vaikka sitä lapsena ja nuoruuden vuosinakin monesti toivoin. Sen sijaan sitten vuokrasimme monena kesänä aina eri paikoista viikoksi mökin. Sekin harrastus lopulta vähän niin kuin kuihtui kasaan huonojen mökkikokemusten takia, aina kun ei nimittäin mökki vastannutkaan käytännössä ihan sitä mitä mainoksessa luvattiin. Mutta, kyllä minä silti välillä edelleen haaveilen siitä mökkielämästä. Tykkään pestä astioita pesusoikossa järven rannalla, liotella varpaita laiturin reunalta ja kuunnella järven toiselta puolelta kantautuvaa musiikin ääntä.

Mökin keittokirja on kattava teos reseptejä ja mökkiarjen pyörityksen vinkkejä ja opasteita. 
Meri-Tuuli mm. opastaa mitä kaikkea kuivakaapissa olisi hyvä olla, esittelee grillaukseen sopivia vaihtoehtoja kaasugrillistä nuotioon ja savustukseen. Unohtamatta tärkeitä kierrätysohjeita, joita jokaisen luonnossa retkeilevänkin tulisi ottaa huomioon.

Reseptit ovat raikkaita ja persoonallisia, kirja on oma itsensä eikä tunnu kopiolta muista ruokakirjoista. Reseptit ovat simppeleitä ja raaka-aineet ovat helposti hankittavia markettituotteita. Monestihan mökki sijaitsee niin sanotusti sivistyksen tuolla puolen ja siellä ei erikoiskauppoja juurikaan näe. Muutoinkin resepteissä suositaan luonnon antimia: sieniä, marjoja, itsepyydettyä kalaa. Mutta vaikka ohjeet ovatkin ”mökkikutoisia” eli yksinkertaisissa oloissa helposti toteutettavia, eivät ne siltikään ole tylsiä – päinvastoin. Ohjeet ovat herkullisia ja ne voi toteuttaa missä vain, kotona, mökillä, pihalla ja luksuskeittiössä.

Pekonibanaanit, salviamakaronilaatikko…
viskimarinoidut ribsit, curryherneriisi…
rapu-sitruunapasta, punajuurennaattirisotto...

Ruokaohjeiden lisäksi löytyy perusreseptejä leivistä ja pullasta, erilaisia lisukkeita ja kastikkeita.

Kirja vie lukijan mökki- ja kesäfiiliksiin.
Se on opas parempaan mökkiruokaan.


Meri-Tuuli Lindström (s. 1980) on Helsingissä asuva 34-vuotias yrittäjä, joka tekee työkseen mm. ruokaa tv-mainoksiin ja lehtiin sekä laatii reseptejä kotikokkaajien arkeen. Hän on itseoppinut kokki, jonka sydäntä lähellä on iloinen ja mutkaton ruoka.

Kotonaan Meri-Tuuli valmistaa helppoa arkiruokaa kaapista löytyvistä aineksista tai etnisiä erikoisuuksia Singaporen katukojuista tataarien juhlaruokiin.

Vapaa-ajallaan hän mieluiten järjestää ystäviensä kanssa juhlia tai lähtee matkalle hyvän ruoan ja uusien kokemusten äärelle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti