maanantai 23. maaliskuuta 2015

Suoliston salaisuus


Suoliston salaisuus – Giulia Enders

Hyvinvointi lähtee suolistosta

Kirja on kirjoitettu kepeästi huumorilla höystettynä. Tuskastelin kirjan sivumäärää, että miten jaksan lukea reilut 300 sivua periaatteessa lääketieteellistä tekstiä, mutta Giulia Endersin hersyvä kerronta vei mukanaan.
Suoliston salaisuus on bestseller ja paljon huomiota herättänyt mm. pyttyneuvoillaan. Miten istua oikein pytyllä. Väärä istuma-asento kun saattaa aiheuttaa peräpukamia, oikea asento taas auttaa toimituksen tekoa. Kyykkyyn vaan, niin homma luistaa. Tai jakkara jalkojen alle pytyllä istuessa. Kokeilin, ja onhan se rennompi asento olla.

Kirja sisältää mielenkiintoista lääketieteellistä tietoa maanläheisesti kerrottuna. Giulia Endersin sisko Jill Enders on tehnyt kirjaan hauskat kuvitukset. Kirjan teksti sopii lapsillekin koska se on helpostiymmärrettävää.

Kirjassa käsitellään myös mikrobien maailmaa, suolistoasukkeja eli bakteereja ja loisia, antibiootteja, probiootteja ja prebiootteja. Prebiooteissa on kyse siitä, että tietyillä ruoka-aineilla pyritään edistämään hyviä bakteereja kehossa. Niitä ovat mm. parsa, valkosipuli ja mustajuuri.
Kuinka moni tietää, että probiootti on alunperin lähtöisin ihmisen ulosteesta? Tiesin sen jo ennestään kuultuani sen YleTeeman Ruokaratsia ohjelmasta, mutta miksi Giulia et kertonut sitä kirjassasi suoraan? Ehkä se tietysti saattaa hetkellisesti vähentää jugurtin menekkiä kun ihmisille selkenee mistä purkin bakteerit ovat peräisin.

Lukisin mielelläni lisää vastaavalla tyylillä kirjoitettuja kirjoja ihmisen kehosta. Olisi mielenkiintoista saada lisäinfoa ja nippelitietoutta tuosta suuresta maailmasta mikä ihomme alla sijaitsee. Kuinka moni oikeasti edes pohtii sitä, mitä kaikki elimet kehossamme oikeastaan tekevät. Moni varmasti ajattelee elinten vain lilluvan elinnesteissä vailla sen suurempaa päämäärää.
Mutta totuus onkin ihan toisenlainen.

Nuori, palkittu saksalainen tutkija Giulia Enders kertoo kehomme keskeisestä mutta aliarvostetusta elimestä asiantuntevasti ja perusteellisesti mutta kepeällä otteella. Kirja esittelee uusinta tutkimusta, jossa suoliston merkitys paljastuu kuviteltua laaja-alaisemmaksi. Mahavaivojen lisäksi myös iho-oireet, masennus ja lihominen voivat olla lähtöisin suoliston ja ruoansulatuksen ongelmista. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti