sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

Taivaallista mannaa


Taivaallista mannaa esittelee ruokaperinnettä kristillisessä kulttuurissa. ”Ruoka on osa identiteettiämme, se ilmentää meitä, sukuamme ja kansaamme. Ruoan avulla voimme säilyttää kulttuuriset arvot sukupolvelta toiselle.” 
Tämä kirja on tarkoitettu erityisesti ruoan historiasta ja ruokakulttuurista kiinnostuneille. Se esittelee kiehtovat tarinat ruokien takaa. Kirja kertoo tarinan oliiviöljyn historiasta, miksi veren syönti on monessa kulttuurissa kielletty tai mistä tunnistaa aidon trappistioluen.

Monen ruoan taustalla on traagisiakin tapahtumia, kuten pyhä Lucia, jolta tarinan mukaan kaivettiin silmät päästä tai pyhä Agata, jonka rinnat leikattiin irti. Kummatkin joutuivat lisäksi kokemaan roviolla olon. Luciaan liittyy sahramilla maustetut lussekatter-pullat, ja Agataan Minni di virgini-leivonnaiset.
Entä oletteko kuulleet Hildegardista? Hän oli merkittävä luostarin abbedissa ja mystikko, jota kunnioitetaan katolisessa maailmassa pyhänä. Hildegardia voitaisiin nykyään pitää oikeana terveysintoilijana ja hänen mukaansa syöminen ja juominen pitävät ruumiin ja sielun kasassa. 
Kirja esitteleekin Hildegardin hermo- ja älypiparkakkujen ohjeen. Näiden piparkakkusten sanotaan lisäävän älykkyyttä ja kärsivällisyyttä, lisäksi niiden sanotaan parantavan lähes kaikki taudit hermosäryistä masennukseen ja sydänongelmiin. Erityisesti reseptissä olevan muskottipähkinän sanotaan avaavan sydäntä ja mieltä, ja antavan hyvän ymmärryksen. Näitä pitäisi siis varmaankin kokeilla – ainakin minun pääni kaipaisi pientä piristystä.

Kirja on kaunis, jokaisen harakan unelma. Ja harakalla tarkoitan tässä itseni kaltaisia kullan ja kimalluksen ystäviä. Kirjan sisus nimittäin on hohtavan kullan värinen, ja sivuilla on kauniita ornamentteja, kukkasia ja enkeleitä sulassa sovussa.


Taivaallista mannaa - Marja Tanhuanpää
Maahenki


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti