Taivaallista mannaa esittelee ruokaperinnettä kristillisessä
kulttuurissa. ”Ruoka on osa identiteettiämme, se ilmentää meitä, sukuamme ja
kansaamme. Ruoan avulla voimme säilyttää kulttuuriset arvot sukupolvelta
toiselle.”
Tämä kirja on tarkoitettu erityisesti ruoan historiasta ja
ruokakulttuurista kiinnostuneille. Se esittelee kiehtovat tarinat ruokien
takaa. Kirja kertoo tarinan oliiviöljyn historiasta, miksi veren syönti on
monessa kulttuurissa kielletty tai mistä tunnistaa aidon trappistioluen.
Monen ruoan taustalla on traagisiakin tapahtumia, kuten pyhä
Lucia, jolta tarinan mukaan kaivettiin silmät päästä tai pyhä Agata, jonka
rinnat leikattiin irti. Kummatkin joutuivat lisäksi kokemaan roviolla olon. Luciaan
liittyy sahramilla maustetut lussekatter-pullat, ja Agataan Minni di
virgini-leivonnaiset.
Entä oletteko kuulleet Hildegardista? Hän oli merkittävä
luostarin abbedissa ja mystikko, jota kunnioitetaan katolisessa maailmassa
pyhänä. Hildegardia voitaisiin nykyään pitää oikeana terveysintoilijana ja
hänen mukaansa syöminen ja juominen pitävät ruumiin ja sielun kasassa.
Kirja
esitteleekin Hildegardin hermo- ja älypiparkakkujen ohjeen. Näiden
piparkakkusten sanotaan lisäävän älykkyyttä ja kärsivällisyyttä, lisäksi niiden
sanotaan parantavan lähes kaikki taudit hermosäryistä masennukseen ja
sydänongelmiin. Erityisesti reseptissä olevan muskottipähkinän sanotaan avaavan
sydäntä ja mieltä, ja antavan hyvän ymmärryksen. Näitä pitäisi siis varmaankin
kokeilla – ainakin minun pääni kaipaisi pientä piristystä.
Kirja on kaunis, jokaisen harakan unelma. Ja harakalla
tarkoitan tässä itseni kaltaisia kullan ja kimalluksen ystäviä. Kirjan sisus
nimittäin on hohtavan kullan värinen, ja sivuilla on kauniita ornamentteja,
kukkasia ja enkeleitä sulassa sovussa.
Taivaallista mannaa - Marja Tanhuanpää
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti