torstai 18. tammikuuta 2018

Terveelliset sipsit?


Posti toi eilen kauan odotetun Gastronaatti kakkosen. Siitä kirjoittelen sitten vähän myöhemmin mutta kirjan sivuilta silmiini osuivat nämä punajuurisipsit ja ajattelin vihdoin tehdä niitä myös itse. Anopilta saatu sormien viipalointilaitekin pääsi tositoimiin, tosin onneksi vain punajuurien osalta, ei sormien, vaikka kovasti pelkäsinkin koska terä osuu kätösiini. 

Kirjassa sipsit valmistuivat uunissa mutta minä ajattelin nopeuttaa prosessia ja kypsentää sipsit öljyssä. Enpä tainnut voittaa ajassa juurikaan, uunissa olisi tainnut loppujen lopuksi valmistua ihan samassa ajassa. Eihän tuo öljyssä kypsentäminen silti sen rasvaisempaa ruoasta tee, olen testannut. Siis sen, että miten paljon öljyä kuluu friteeraamalla. Se vain tuntuu siltä, että raaka-aineet imevät pesusienen lailla öljyä itseensä. Mutta kunhan öljyn lämpötila on oikea niin lopputulos on hyvä, kaikin puolin. 

Punajuuret ovat odottaneet jääkaapissa joulusta asti. Ostin pussillisen kun ajattelin tekeväni sallaa, eli rosollia. Mutta kun en löytänyt ajoissa suolasilakoita niin jäi sallakin tekemättä. Näihin sipseihin käytin 5 isoa punajuurta, pussin pohjalle jäi vielä muutama pikkuinen punajuuri. Täytyy paistaa ne uunissa jossakin välissä. 


Punajuurisipsit ovat helppoja valmistaa mutta aikaa niiden tekemiseen menee tavalla tai toisella se tunti. Ohuita lastuja saa leikattua juustohöylällä tai mandoliinilla, taitava leikkaa ohuita kiekkoja puukollakin. Sen jälkeen sipsit paistetaan joko friteeraamalla öljyssä tai paahtamalla ne öljyttyinä uunissa. Uunissa sipsit valmistuvat vaivattomammin ja kiertoilmalla varustetussa uunissa teet isomman satsin kerralla, ja kypsymisajan voit käyttää hyödyksi muulla tapaa. Friteeratessa ei aikaa liikene juuri muuhun kuin kattilan valvomiseen. Friteeraamalla sipsien rakenne muistuttaa ehkä enemmän aitoja sipsejä, mutta toisaalta en ole kokeillut punajuurisipsien tekoa uunissa, joten en tiedä millaiseksi niiden rakenne siellä muuttuu. Tiedätkös sinä? Jos tiedät, niin kerrohan meillekin.Valmiit sipsit maustuu merisuolalla, eipä ne muuta vaadi. 
Jokin hyvä dippi näiden kanssa tosin sopii, itse dippailin tällä itse tekemälläni seoksella, klik!

Minun piti aloittaa jokin kevyempi ja terveellisempi linja ravinnon suhteen mutta en ole ihan varma sopivatko nämä tuohon linjaan. Oli pakko kuitenkin testata. Uskottelen ainakin itselleni, että nämä ovat terveellisempi vaihtoehto kuin perunasta valmistetut valmistuotteet.
2 kommenttia: