tiistai 23. tammikuuta 2018

Riemua ja lapsuusmuistoja

Vempaimet kiinnostaa - lapsia ja aikuisia

Olen pitkään haaveillut hattarakoneesta. Hattara kuuluu lapsuusmuistoihin ja sitä on tullut ostettua aikuisiälläkin, vaikkakin lähinnä lapsille. Hattaran valmistus on vain tuntunut miltei mahdottomalta kotioloissa, jo kuulopuheidenkin pohjalta on saanut sellaisen mielikuvan ettei hattaraa niin vain itse tehdä, ei ainakaan ilman kalliita ja isoja laitteita.

Kaikki muuttuu. Aika kehittyy. Ja hattarakoneenkin voi ostaa kotiin, ihan edullisestikin. Jo muutamalla kympillä saa näppärän laitteen, jolla parissa minuutissa pyöräyttää hattarapilven! Isommat laitteet on isompia vaateita varten, kotiin käy hyvin tällainen vaatimattomampikin versio. Valinnan suhteen kannattaa tosin hieman tehdä vertailuja niin hinnan kuin ominaisuuksien sekä muiden ostajien kommenttien perusteella. Itselläni oli vertailussa 2-3 konetta.Yhden kohdalla asiakkaat kommentoivat koneen syttyneen tuleen. Sen jätin samantien pois laskuista. Ainahan silti maanantaikappaleita löytyy, oli tuote mikä tahansa. Omani on Coolstuff-verkkokaupan valikoimista. Siinäpä muuten hauska ja runsasvalikoimainen nettikauppa! Koko valikoima kattaa 865 tuotetta. Mukavasti ajanvietettä kun käy kaikki läpi.


 Tästä laitteesta on varmasti iloa pitkäksi aikaa! Aikomus ottaa mummolaankin mukaan kun sinnepäin ollaan menossa. Täytyyhän nyt isovanhempienkin päästä mukaan tähän riemuun mikä syntyy lusikallisesta sokeria. Niin, ei se hattara oikeasti ole niin sokerista kuin aina ajatellaan. Isoon hattaraan menee noin 2 tl sokeria. Laitteen mukana tulevalla mitalla saa aikaan noin 20 cm korkean hattaran. Mutta oikeasti hattaran koko vaihtelee ja riippuu paljon tekijästä. Ensimmäisellä kokeilukerralla hattarat jäivät aika pieniksi, parin nyrkin kokoisiksi, mutta nopeasti oikea tatsi löytyi ja hattarat alkoivat saada kokoa. Mitä ilmavemmin hattaran saa "käärittyä" sitä isommaksi se muodostuu. 


Konetta on helppo käyttää ja käytön oppii nopeasti. Hattarakone tulee esilämmittää 5 minuutin ajan, sulkea se ja laittaa lusikallinen sokeria koneeseen ja käynnistää uudelleen. Hattaran rihmastoa alkaa ilmestyä noin minuutin sisällä ja sitten vain paperitötteröä rullaamaan. Osa sokerista kerääntyy laitteen reunoille ja se tuntuu muutaman hattaran jälkeen hieman hidastavan laitteen tehoa. Ohjeissa ei sanottu montako hattaraa yhteenmenoon saa valmistaa, kone nimittäin voi kuumentua liikaa jos sitä käyttää turhan pitkään. Tänään taisimme tehdä yhteensä 10 hattaraa yhdellä käyttökerralla ja asettaisin omien kokemusteni pohjalta sen ylärajaksi yhdellä kertaa tehtäväksi. Konetta voi jäähdytellä hetkisen ja jatkaa sitten taas. Reunoille kertyvät sokeritkin kannattaa poistaa. Niitä ei muuten kannata sitten heittää roskiin vaan kerätä talteen. Laitoin omat "ylijäämäsokerit" lasipurkkiin. Niitä on kiva imeskellä sellaisenaankin, maistuvat nimittäin hattaralta nekin. Mutta palasista voi murtaa pienempiä palasia ja makeuttaa niillä vaikka teen tai kahvin. 

Koneen pesu on helppoa ja vaivatonta, kunhan sen tekee heti käytön lopetettua. Muutoin sokeri kovettuu liikaa ja voi tukkia laitteen pieniä osia ja hankaloittaa siten hattaran valmistamista myöhemmin. Tarvittavat osat irtoavat helposti ja loput puhdistukset hoituu kostealla/nihkeällä liinalla. 

Laitteen hinta on 29,90 ja valmiit paperikartiot 4,90,- /20kpl.
Sanoisin jotta pieni hinta niin suuresta ilosta ja riemusta, jota hattaran teko tuottaa.

Tuote saatu testiin Coolstuff.fi -verkkokaupasta.
4 kommenttia:

 1. Hauskoja hattarahetkiä :) Tulee Linnanmäki mieleen, kun siellä syötiin aina hattaroita- Kiva, että noitakin laitteita saa nykyään "kotikokoisina" ja hintakin on tosi edullinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se kyllä kiva, että aika tuo kaikenlaisia mahdollisuuksia. Kunhan vain laite kestää niin tästä on varmasti paljon iloa, esim. lasten syntymäpäivillä!

   Poista
 2. Tenavat tykkäävät, melkein kaikki hattarasta.
  Mä muistan kun mukulana veljeni osti hattaran mulle......yhden kerran
  maistoin, en tykännyt, eikä kukaan huolinut sitä. Heitin roskiin :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmph, hieman kurjempi muisto sinulla.
   Ehkäpä se hattara voisikin maistua tänään paremmalta, makuaistimuksetkin voivat muuttua :)

   Poista