Hyvin korjattu on parempi kuin uusi. Siinäpä hyvä ohjenuora kaikille niille, jotka heittäisi rikkonaisen romukoppaan ja ostaisi tilalle uuden. Talon kohdalla ei silti ihan näin yksioikoisesti voi toimia mutta pointti on varmasti selvillä. Talonsa täytyy oppia tuntemaan mahdollisimman hyvin ja sen myötä pitämään siitä hyvää huolta. Minkä ikäinen talo on? Mikä on sen tyylisuunta? Miten ylläpitää talon arvoa sen ansaitsemalla tavalla? Mitä voi tehdä itse ja miten se tehdään? Näihin kysymyksiin antaa vastauksia ja vinkkejä Perinnemestarin remonttikirja.
Kirjassa pääpaino on 1900-luvun alkupuolella ja sitä aiemmin rakennetuissa taloissa, mutta myös rintamamiestalotkin esiintyvät kirjan jutuissa. Kirja on jaettu kuuteen lukuun, joista jokainen koostuu rakennehistoriasta, esimerkkikohteesta, korjaajan ohjeista sekä mestarin kommenteista. Ensimmäisessä luvussa tutustutaan suomalaisiin puutaloihin mm. eri tyylisuuntien osalta. Vanhan talon ostoa suunnittelevalle on koottu tarkistuslista mitä kaikkea tulisi ottaa huomioon ja tutkia ennen ostopäätöksen tekoa.
Toisessa luvussa tutustutaan perustuksiin ja runkoon, annetaan ohjeita kivijalan kunnostamiseen ja siihen miten peseytymistilat olisi järkevintä sijoittaa vanhaan taloon. Kolmannessa luvussa keskitytään vesikattoon - sen materiaaleihin, muotoihin ja rakennustapoihin. Neljännessä luvussa huolletaan ja kunnostetaan ikkunoita ja ovia, viidennessä luvussa vertaillaan eri lämmitysmuotoja ja opastetaan kuinka kunnostaa vanhat sähköt. Viimeisessä luvussa keskitytään sisustukseen, ja käydään läpi eri tyylisuunnat. Korjaajan ohjeissa aiheina mm. pinkopahvittaminen, tapetointi ja sisämaalaus.
Perinnemestarin remonttikirjasta saa hyviä vinkkejä ja ajatuksia. Vanhan talon ylläpito ei aina ole ihan piece of cake. On monta seikkaa ja asiaa mihin pitää panostaa ja keskittyä. Nykypäivän säädökset ei aina vastaa sitä mitä vanha talo kaipaa. Pitää olla aktiivinen ja hoksata puuttua oikeisiin asioihin talon kannalta oikealla tavalla. Remonttimiehiin ja muihin ammattilaisiinkaan ei aina kannata luottaa suinpäin vaan itse on oltava 'hereillä' ja ottamassa asioista selvää.
Hyvin korjattu on parempi kuin uusi
Hannu Rinne
WSOY
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti