Pääsiäinen - varma kevään merkki. Pääsiäisen paikka vuoden kulussa vaihtelee, siihen on olemassa ihan oikea kaavakin minkä mukaan pääsiäisen paikka kunakin vuonna määräytyy. Appeni sen on joskus sanonut mutta se oli niin pitkä etten enää muista miten se meni. Kysytäänpä Googlelta. "Pääsiäisen viettämisen ajankohdaksi on vakiintunut kevätpäiväntasausta seuraavan täydenkuun jälkeinen sunnuntai." No noinhan se taisikin mennä.
Pääsiäinen on joulun jälkeen suurin juhla. Ja mitä ensimmäisenä tulee mieleen pääsiäisestä? Ainakin narsissit, suklaamunat, kananmunaruoat, mämmi, trullittelu ja kokko. Meilläpäin pääsiäisenä sytytetään pääsiäiskokko, jotkut puhuvat myös -valkiasta. Lapsena pääsiäisen pääkohta oli tietenkin trullittelu ja virpomisoksien koristelu, niin ja se saalis eli palkka. Trullittelun ajankohtakin vaihtelee maan eri osissa, meillä virvotaan lankalauantaina, toisaalla palmusunnuntaina. Äidiksi tulon myötä omat lapsuusajan muistot heräävät taas henkiin ja alkaa uusien, perheen kanssa luotavien perinteiden muodostaminen.
Pääsiäisen tunnelma on värikäs, kevyt, runsas ja raikas, kun taas kirkollisesta näkökulmasta katsottaessa sen tunnelma on tummempi ja ehkä osittain myös raskaampi ja sillä on syvällisempi merkitys.
Iloista pääsiäistä! on rouhean suloinen kirja. Maanläheinen, kutsuva ja inspiroiva. Isot kuvat saavat aistit nauttimaan. Tyyliltään kuin Suurten tunteiden joulu. Samankaltaisuuden selittää tietenkin kolmikko, joka löytyy kummankin kirjan takaa. Kirjassa vuorottelevat pääsiäiseen liittyvät tarinat, koristeluvinkit ja reseptit.
Tarinoissa tutustutaan mm. kanojen elämään, taimien idätykseen, pääsiäisen perinteisiin sekä saadaan tietoa ortodoksipääsiäisestä. Koristelu- ja askarteluosioissa tehdään kipsimunia, koristellaan pääsiäismunia, taitellaan serviettejä, tehdään kransseja ja kukka-asetelmia. Resepteissä toistuvat pääsiäisen maut. Muna on pääosassa, tietenkin. Lisäksi leivotaan lusikkaleipiä, rahkapiirakkaa ja suklaakakkua. Ja tuleepa tutuiksi myös mm. lohikulibjaka, pasha, kulitsa ja babakin. Kirjan lopusta löytyy uusilla twisteillä ehostettu perinteinen pääsiäisajan menyy. Jokaiselle jotakin.
Nippelitiedot kiinnostavat aina, ja kertomus pääsiäisen nimen selityksistä pistää hymyn huulille, vaikka kyllähän se pasha monen suussa on taipunut ihan joksikin muuksi, mutta nyt se lukee oikein painettuna kirjassakin: ...aikoinaan haluttiin välttää sitä, ettei juhla kuulostaisi suomeksi paskalta. Ja siitä puheenollen mieleeni tulee mämmi, johon löytyy muuten resepti tästä kirjasta. Sitä lukiessani päätin kokeilla mämmin tekoa itse kunnes sitten luin teko-ohjetta tarkemmin. Voi olla, että helpoimmalla pääsee kun ostaa mämmin valmiina kaupasta, vaikka itse tehtynä se olisi varmasti ihan omaa luokkaansa. Joko olet muuten nähnyt mämmiä kaupassa? Itse törmäsin siihen tänään kaupan kylmälaarissa. Vaikka taitaa sitä olla ympärivuoden saatavissa pakastealtaissa. Ja mämmihän syödään kerman ja sokerin kanssa, eikö.
Iloista pääsiäistä! on virkistävä kirjauutuus. Ei ainakaan heti tule itselleni mieleen vastaavaa pääsiäisaiheista teemakirjaa. Jouluaiheisia tulee joka vuosi muutamia, joten on varsin mukavaa saada vuoden toiseksi suurimman juhlan kunniaa kantava teos.
Iloista pääsiäistä!
Anneli Myller, Jatta Heinlahti, Kristiina Hemminki
Psst. Katso Suvikukkasia-blogin vinkit ja ideat pääsiäiskoristeluun tunnisteella Pääsiäinen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti