torstai 1. maaliskuuta 2018

365 tapaa pysähtyä hetkeenLuovuus parantaa

Nykyinen vallalla oleva hektinen elämäntyyli ei tunnu omalta, en tunne lainkaan kuuluvani osaksi sitä. Tahtoisin elää pieniä hetkiä kerrallaan ja elää niin sanotusti hitaamman kaavan kautta. Jo pelkkä oleilu kaupungin ihmismassassa tai marketin vilinässä saa minut voimaan huonosti. Haluan äkkiä pois jonnekin rauhallisempaan ympäristöön. Toisinaan silti nautin vilinästä ja menosta mutta lähinnä tarkkailijan roolissa. 

Moni oravanpyörään joutunut uupuu jossain vaiheessa ja kaipaa pysähtymistä. Paraneminen kestää pitkään ja silloin on aikaa ajatella asioita. Kirjan kirjoittajalle Jocelyn De Kwantille kävi niin. Hän paloi loppuun, sai paniikkikohtauksia eikä enää jaksanut tehdä yhtään mitään. Se mikä auttoi hänet jälleen takaisin jaloilleen oli luonto sekä luovuus. Arjen pyörteissä moni unohtaa itsensä kaiken alle. Unohtaa huomioida pieniä asioita ja yksityiskohtia. Myös ne omat harrastukset joista joskus on saanut nautintoa katoavat tai unohtuvat. Jocelyn tykkäsi lapsena askartelusta ja se auttoi häntä parantumaan uupumuksesta. Pienet omat hetket jotka auttavat pysähtymään hetkeen auttavat myös parantumaan ja eheytymään. 

Kirjaan on koottu vuoden jokaiselle päivälle pieniä tehtäviä, jotka pysäyttävät hetken ja antavat pienen hetken keskittyä vain itseensä ja ympärillä olevaan. 365 tapaa pysähtyä hetkeen käsittää 12 osaa, joissa jokaisessa keskitytään tiettyyn teemaan. Teemoina ovat mm. luonto, arki, leikki, aistit, käsillä tekeminen, yhteys muihin sekä tietysti joutilaana olo. Tehtävät tuntuvat lapsenomaisilta ja jopa vähän hupsuilta mutta siinä kai se juju onkin. Aikuinen kadottaa sisäisen lapsensa liian helposti. Leikkiminen aktivoi aivoissa luovuuden ja myös ongelmanratkaisutaidot kehittyvät ja mieliala kohenee.

"Leikin vastakohta ei ole työ vaan masennus." (Stuart Brown)

Joitakin tehtäviä mainitakseni: 

* Tarkkaile hyönteisen liikettä ja menoa ja kuvittele sille elämäntarina. 
* Leikkele puunlehdistä muotoja ja liimaa ne kirjan sivulle.
* Piirrä muutamalla vedolla arkipäiväsi kaksi suosikkihetkeä.
* Kirjoita pieni runo kuluvasta päivästä.
* Muistele lapsuusajan lempipuuhaasi ja ryhdy siihen saman tien.
* Näetkö muotoja ja kasvoja esineissä, luonnossa, ruoassa tms.? Kokoa huomiosi paperille. (Minä huomioin niitä jatkuvasti! Huomaan kasvoja eri pinnoilla ja puissa tai taloissa.)
* Katso saippuasarjan jakso ilman ääntä ystävän kanssa ja keksikää itse uudet vuorosanat.
* Heiluttele varpaitasi ja tutustu tuntemuksiisi.
* Kävele paljain jaloin luonnossa.
* Kirjoita kirje nuoremmalle minällesi. 
* Väritä, piirrä, liimaa, askartele.
* Tutustu uusiin ruokiin. 
* Luo päivälle älä tee-lista ja noudata sitä.

Kirja on viehättävä. Kannen kauneus jo saa tarttumaan kirjaan. Sama tyyli jatkuu kirjan sivuillakin. Kuvitus ja tehtävät auttavat inspiroitumaan ja pysähtymään hetkeksi.


Vuosi luovaa läsnäoloa
Jocelyn De Kwant
Otava 2018

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti