sunnuntai 25. maaliskuuta 2018

Helppo miniamppeli + ohje


Innostuin amppeleiden teosta niin, että tätä nykyä laitan kaiken roikkumaan kotona. Amppeleiden suhteen vain mielikuvitus on rajana ja niitä voi yhdistää monenlaisiin juttuihin, kukista lyhtyihin. Mutta mielikuvitusta käyttämällä vaihtoehtoja on vieläkin enemmän. 

Amppelien tekoon on monenlaisia ohjeita ja malleja, taidokkaista makrameetöistä yksinkertaisiin malleihin. Niistä simppeleistä minä pidän. Mitä helpompi ja nopeampi jokin juttu on toteuttaa, sen parempi. Toisinaan etsimällä etsin helppoja DIY-juttuja, joissa mieluusti on mukana jokin näppärä idea. Koen suurta nautintoa tällaisten projektien teosta. 


Käytin omiin miniamppeleihini kalalankaa ja tätä roskalavalta löytämääni paksua, jämäkkää, lankaa. En tiedä mistä se on valmistettu mutta puolassa lukee ompelulanka. Ei se silti ihan perinteiseen ompelukoneeseen sovi. Se muistuttaa paperinarun ja pellavanarun yhdistelmää. Todella kivantuntuista ja käytän sitä monissa projekteissani.

Olen laittanut amppeleihin peltipurkkeja ja pilttipurkkeja, osan vain sellaisenaan ja osaan olen laittanut lisäksi kukkia koristeeksi. Mietinnässä on ollut myös lintulauta amppelitekniikalla toteutettuna. Tähän amppeliin laitoin kirpparilta ilmaiseksi saadun lautasen ja lasikipon jotka aiemmin olin jo liittänyt toisiinsa pikaliiman avulla. Lautaselle laitoin - nekin roskalavalta löydetyt - puuhelmet koristeeksi ja lasikippoon suolataikinasta tekemäni munankuoren ja paperisilpusta tekemäni pesän muovimunan kera.


Tästä tuli kyllä tosi kiva kokonaisuus, noudattaa suurilta osin DIY-henkeä. Kirpparit ovat muuten tosi hyviä aarteiden löytöpaikkoja. Monissa kirppiksissä on lisäksi ilmaisiakin tuotteita, niistä pöydistä olen tehnyt tällekin kevättä runsaasti löytöjä! Olen löytänyt mm. ihania ruusukahvikuppeja asetteineen, pari kakkutarjotinta, kirjoja, kynttilänjalkoja ja muita astioita. Melkeinpä kaikki on löytänyt paikkansa ja tullut tarpeeseen projekteissani tai muutoin osana arkea.


Käsillä tekeminen on minun juttu. Rakastan ideoimista ja luovia projekteja. Niitä tehdessä huomaa sen, että toisinaan asiat vain ajautuvat yhteen aidosti ja vapaina virtoina. Tämänkin koristeen osaset tein irrallisina yksilöinä vailla tietoa mitä niistä tulee ja sitten yhtäkkiä ne ovatkin löytäneet paikkansa jossakin, jossa moni irrallinen osatekijä on muodostanut uuden kokonaisuuden. Kumpa elämässäkin joskus asiat menisivät näin  sulavasti yhteen. Hidas elämä tuntuisi omalta ja oravanpyörään joutuminen ajatuksella että arki koostuu vain töihin-kotiin-töihin-asetelmalla ahdistaa itseäni suuresti. Kunpa löytäisin sen suunnan mihin olen menossa. Lopputulema jossa yhdistyisi toisten auttaminen, luovuus, käsillä tekeminen, henkinen hyvinvointi ja vaikuttajana toimiminen. Siinä se lyhykäisyydessään on. Toiveeni elämälle. Nyt maailmankaikkeus on sen kuullut, jään odottamaan palasten loksahtamista kohdalleen. 


Miniamppelin teko on helppoa, koitetaan onnistuuko ohjeiden sanoittaminen yhtä helposti. Inspiraation lähteenä toimi eräässä askartelulehdessä ollut malli, Taika tai Ihana, en muista kumpi.

Amppeliin tarvitset 8 yhtä pitkää lankaa tai narua, mielellään vähintään 50 cm pituisia. Solmi kaikki langat yhteen nipun toisesta päästä. Jaa langat neljään osaan, jokaiseen 2 lankaa. Tee solmut jokaiseen lankapariin siten, että solmut ovat samassa linjassa/samassa kohtaa kaikissa nipuissa. Solmujen kohta riippuu siitä mitä aiot amppeliin ripustaa. Pienet jutut vaativat solmut matalalle, isot korkeammalle.
Solmi sitten vierekkäisten nippujen vierekkäiset langat yhteen, viimeiseksi solmi reunimmaiset langat yhteen. Solmut tulee jälleen olla kaikki samassa linjassa/samoissa kohdissa. Tee nämä solmut muutama sentti aiempia solmuja kauemmaksi. 
Solmi viimeiseksi kahdeksan langan nippu toisestakin päästä yhteen. Nyt amppelin pitäisi olla valmis! Muista pitää langat suorassa ja välttää niiden kiertymistä toistensa ympärille ennen solmujen tekoa, kiertymiset saattavat vaikuttaa amppelin muotoon. Lankakuvan yläkulmassa (yllä) on osviittakuva solmujen kohdista.

Mukavaa sunnuntaita ja hyvää pääsiäisen aikaa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti