torstai 22. maaliskuuta 2018

Monipuoliset kidneypavut sopivat myös suklaan kumppaniksiHerkuttelu, tuo ainainen seuralainen. Mietin monesti näitä ruokavalio-ohjeistuksia ja erilaisia syitä miksi ihminen syö, ylipäänsä mitä tahansa, yli tarpeensa. Jos herkuttelen, en syö nälkääni vaan se on lähinnä tapa ja tottumus. Jos en syö niin pitää keksiä jotakin muuta tekemistä täyttämään se syömiseen kulutettu aika ja toiminta. Pakkomielteet on tuttu juttu, siis ei mitkään kamalan pahat jos ei sormien pureskelua ja hiusten pyörittelyä lasketa, mutta huomaan sortuvani näihin todella helposti jos yritän vältellä ns. turhaa syömistä.

Herkuttelua on monenlaista. Luettuani kirjan fiftauksesta tunsin oloni lohdulliseksi. Kirjassa nimittäin sanottiin, että jos haluaa laihtua tai muuten vaan pitää huolta kehostaan ei ole pakko luopua herkuttelusta, riittää sekin, että puolittaa normaalit herkutteluannokset ja korvaa vaikka sen toisen puolen jollakin terveellisellä. Herkuttelu voi muutenkin olla herkuttelua terveellisesti, kaikki herkut ei nimittäin ole epäterveellisiä. Superfoodeilla, hedelmillä, marjoilla ja raakasuklaalla saa makeanhimoa taltutettua eikä niiden syömisestä tarvitse tuntea huonoa omaatuntoa.
Kun ensi kerran kuulin raakakakuista ja -herkuista kiinnostuin niistä oitis. Sen myötä taatelit, pähkinät ja kookosöljy ovat lukeutuneet ruokakaappieni peruskalustoon. Niistä saa helposti hyvää. Ja niiden pohjalta syntyy monenlaista hyvää kakkujen perustasta raakapalloihin. Kumpaakin löytyy tällä hetkellä jääkaapistamme. Raakaherkkuja ei tule syötyäkään niin paljon kuin jos pöydällä olisi fanipalapussi. Nuo ihanat vohvelit uppoaisivat vatsaani vartissa, koko pussi, jos en yhtään toppuuttelisi. Raakapalloista vatsa täyttyy nopeasti, jo muutama herkku saa olon kylläiseksi. Näihin pallosiin on niin helppo laittaa kaikkea hyvää, kunnon monitoimikone on silti tarpeen että saa massan  tasaiseksi. 

Käytän raakapalloihin yleensä pohjana taateleita ja manteleita, ja lisään joukkoon mm. kaakaota, kookoshiutaleita, kookosöljyä, erilaisia siemeniä ja pähinöitä. Näihin laitoin lisäksi punaisia kidneypapuja. Ostin niitä tässä yhtenä päivänä ja ihastuin niiden makuun, ihanan samettisia ja suussasulavia! Olen toki syönyt niitä ennenkin mutta en silti pitkään aikaan. Syödessäni ja makusteltaessani kidneypapuja mietin, että nämä sopisivat varmasti todella hyvin myös makeisiin leivonnaisiin rakenteensa ja makunsa puolesta. Ja oikeassa olin. Kidneypavut tuovat raakapallomassaan pehmeyttä ja täyteläisyyttä. 


Suklaiset raakapallot

100 g taateleita
1 dl cashewpähkinöitä (liotettuja)
1/2 dl kookoshiutaleita
1/2 dl auringonkukansiemeniä
1 rkl kookosöljyä
1/2 dl kaakaojauhetta
2 rkl chiansiemeniä
1/2 prk punaisia (kypsiä) kidneypapuja
myllystä hieman merisuolaa
vaniljaa maun mukaan

Tarpeen mukaan nestettä, minä käytin vettä.

Laita kaikki ainekset monitoimikoneeseen ja pyöräytä tasaiseksi massaksi. Pyörittele massasta palloja ja halutessasi pyörittele pallot esimerkiksi aidossa lakritsijauheessa, matchassa, pähkinärouheessa tai suklaassa. Pallojen sijaan massan voi myös laittaa laakeaan vuokaan, jähmettää sen pakkasessa tai jääkaapissa ja leikata sitten halutunlaisiksi palasiksi.

Ohjetta on helppo muokata omien mieltymystensä pohjalta lisäämällä tai poistamalla raaka-aineita.

Herkuttelemisiin! Minä käyn raakakakkuni kimppuun.


P.S. En ole raakaruokien asiantuntija enkä ole minkään linjan tai suunnan ehdoton noudattaja. Kaikettoman sijaan olen enemmänkin kaikkea suosiva, otan ohjeisiini mukaan niitä asioita, arvoja ja raaka-aineita, jotka itse koen itselleni hyviksi ja joita haluan suosia. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti