Cashewpähkinätäyte. Se löytyy usein raakakakuista. Itse en ole koskaan sellaista maistanut mutta monesti olen miettinyt millaistahan se mahtaa olla, millehän se maistuu ja millainen sen koostumus on. Ne, jotka raakakakkuihin ovat hurahtaneet ylistävät niitä. Mietin toisinaan, että ovatko asiat silti sitä mitä niistä sanotaan. Harvoinhan elokuvatkaan, joita kriitikot ylistävät, ovat omasta mielestäni hyviä.
Pääsyy siihen miksi en aitoja raakakkuja ole syönyt on raaka-aineiden hintavuus. Pähkinöitä tulee kakkuihin usein monta sataa grammaa ja hintaa kakulle kertyy aika runsaasti, ainakin omalla mittapuullani. Pelkkä palakin konditoriassa saattaa maksaa kukkarolleni liikaa. Nyt kuitenkin kävi niin, että kaapissani odotteli pussillinen cashewpähkinöitä joita olin siellä hautonut, odottaen sitä hetkeä kunnes maltan ne käyttää. Eräpäivän lähestyminen pakotti toimimaan, ja niinpä tein elämäni ensimmäisen vegaanisen raakakakun. Olen tehnyt juustokakkujen pohjia usein taateleista ja pähkinöistä mutta täytteissä olen pitäytynyt perinteisissä tuorejuustoissa.
Toimiva monitoimikone tai blenderi on toivottava näissä puuhissa. Vaikka cashewpähkinät olivat likoamassa yön yli olivat ne silti melko kovia käsiteltäviksi. Yhteensä tämän kakun tekoon käytin kolmea eri laitetta, että sain massan haluttuun muotoon. 1400W "powerful" blender ei jaksanut jauhaa pähkinöitä kuin karkeaksi rouheeksi. Kaavittuani massan jättikokoisin lasikulhon pohjalta ja siirrettyäni sen halpismalliseen monitoimikoneeseen sain pähkinöistä aikaiseksi sileähkön massan, tosin nestettä se vaati hieman.
En löytänyt oikealta tuntuvaa valmista reseptiä mistään niin päädyin kehittelemään täytteen itse. Lisäsin pähkinämassan joukkoon kookoskermaa. Jaoin massan kahteen osaan, toiseen lisäsin mustikoita ja toiseen pitayajauhetta, lähinnä väriä antamaan.
Pohjan tein tutuksi ja hyväksi havaitsemallani tavalla pyöräyttämällä monitoimikoneessa taateleita, cashewpähkinöitä, pellavansiemeniä ja kookoshiutaleita, mausteeksi laitoin lisäksi vähän merisuolaa ja ceylonkanelia.
Marjaisa raakakakku
Pohja
100 g taateleita
1 dl cashewpähkinöitä
1/4 dl pellavansiemeniä
1/2 dl kookoshiutaleita
1/2 tl ceylonkanelia
merisuolaa myllystä muutama pyöräytys
Tarpeen mukaan nestettä, esim. vettä
Täyte
3 dl liotettuja cashewpähkinöitä
1 prk kookosmaitoa (jääkaapissa jähmetetty, käytä vain kiinteä aines)
1 tl vaniljaa
ripaus merisuolaa
2 dl mustikoita
1 dl vadelmia
2 tl pitayajauhetta
Pohjaa varten kaikki raaka-aineet pyöräytetään monitoimikoneessa tasaiseksi massaksi. Taputtele massa irtopohjavuoan pohjalle ja laita vuoka jääkaappiin jähmettymään täytteen valmistamisen ajaksi.
Valmista täyte tehokkaassa blenderissä tai monitoimikoneessa jauhamalla cashewpähkinät sileäksi massaksi. Lisää joukkoon kookoskerma ja mausteet. Jaa massa kahteen erään ja lisää toiseen mustikat ja toiseen vadelmat ja pitayajauhe. Sekoita.
Kumoa täyte pohjan päälle, koristele marjoilla ja laita kakku pakkaseen jähmettymään. Jo tunnissa kakku jämäköityy ja pysyy hyvin kasassa. Koristele kakku esimerkiksi (kuivatuilla) kukilla. Kesällä olisi ihanaa koristella kakku tuoreilla syötävillä kukilla!
Kakun makuihin tutustumisessa meni aikaa, jokaisen palasen jälkeen pidin kakusta yhä enemmän. Mietin silti, että suklainen versio voisi olla vieläkin parempi. Vaikka cashewpähkinät ovat maultaan melko neutraaleja massan rakenne ja maku oli silti hallitseva elementti. Mustikat tosin ovat nekin aika neutraaleja maultaan joten vadelmaa voisi seuraavaan kakkuun lisätä enemmän. Mustikoista tuli kuitenkin niin hurmaava sävy, että ihastuin siihen todella!
Pohjasta tuli kaikenkaikkiaan todella hyvä ja maukas. Kakun maut sopivat hyvin yhteen keskenään. Täytteessä hallitsevana makuna oli lopulta kookos. Kookoskerman olisi voinut jättää poiskin mutta halusin sillä täytteeseen runsautta ja kuohkeutta. Vaikka pähkinöitä tuntui täytteeseen tulevan paljon menivät ne silti pieneen kokoon työstettäessä. Cashewpähkinöitä ei edes huomaa täytteessä jos ei tietäisi mistä kakku koostuu, mutta tuovat silti struktuuria suutuntumaan. Melko kallis 'täyteaine' silti. Mistä muusta täytteeseen saisi runsautta? Ainakin avokadoista, mutta niistä tehty täyte tuntuu tummuvan ajan kanssa. Oletko tehnyt raakakakkuja? Olisiko sinulla jakaa helppoja ohjeita niiden tekoon?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti