perjantai 2. maaliskuuta 2018

Fiftauksen voimalla


50:50
Tämä kirja meinasi rehellisesti sanottuna jäädä hankkimatta. Olen kyllä nähnyt tämän ja tätä aikaisemmin ilmestyneen samaa aihetta käsittelevän kirjan mutta jotenkaan en vain tuntenut vetoa näihin. Ehkä syynä oli se, ettei kirjan nimi avautunut minulle tai se, että dieetti- ja ruokavaliokirjoja ilmestyy niin usein. Vasta tutun kautta päätin tutustua Fiftaa itsesi kuntoon -kirjaan. Kirjan alkusivuilta luin ihmisten kokemuksista kyseisestä ruokavaliosta ja oma mielenkiintoni heräsi samantien. Tottakai oman kehon vointi ja ulkonäkö kiinnostavat minua, mutta laihdutus ei nappaa yhtään. Painonpudotus olisi toki tervetullutta mutta siihen pääseminen kaikettomalla dieetillä ei kiinnosta. Jojoilua en onneksi ole harrastanut, painoni pysyi reilut 10 vuotta samana kunnes sitten kiloja alkoi tulla "tyhjästä" ihan liikaa. Syynä oli ehkäisyvalmiste, josta koituikin lopulta muitakin kamalia sivuvaikutuksia. Sen jälkeen paino jumahti paikoilleen enkä ole saanut sitä tippumaan millään tavalla. Olen kokeillut kaikenlaista. Imetys tosin vei kiloja iloisesti, mutta vain ne raskauskilot. Viime vuonna kehossani käynnistyi tietämättömästä syystä omavaltainen painonpudotus ja olin ihan hurmioissani kun kauan laatikoissa odotelleet vaatteet sopivatkin taas ylleni. Mutta sitten parissa kuukaudessa paino nousi takaisin nykylukemiin. Masentavaa. 

Laihdutus ei innosta enkä ole siinä ikinä onnistunutkaan. En jaksa kauaa noudattaa mitään tiukkaa linjaa. Tai oikeastaan mitään linjaa. Aina tulee jotakin joka sekoittaa pakan. En ole tarpeeksi motivoitunut ja määrätietoinen. Kirjan kirjoittaja Nina Sarell kylläkin on toista mieltä. Siis siitä, että ettei laiskuus ole aina syynä siihen ettei paino putoa. Painoon vaikuttaa lukuisa määrä asioita kuten ympäristö, geenit, perimä, jne. Se on ihan lohdullista kuultavaa. Hän sanoo, että paras tapa aloittaa painonpudotus on unohtaa laihdutus. Hän sanoo myös, että jos et jaksa aloittaa laihdutusta, niin se on vain hyvä merkki. Kun aloitat pysyvän elämäntapamuutoksen fiftauksen avulla, ryhdyt samalla nakertamaan pohjan pois niiltä elintavoilta jotka muodostavat liikakilojesi perustan. Fiftauksessa on kyse puolittamisesta ja siitä, että ruokavalioon piilotetaan/lisätään kasviksia. Kirjasta ei löydy päivä-, viikko-, eikä kuukausiohjelmaa, vaan ainoastaan reseptejä joiden avulla opit puolittamaan lautaseltasi turhuudet ja lisäämään kasviksia. Ranskalainen pata pitää sisällään runsaasti kasviksia, murekkeeseen pystyy piilottamaan esimerkiksi juureksia raasteena, tomaattia pyreenä ja viherjauhetta kuten minä teen. Laitan nykyään liki jokaiseen jauhelihataikinaan kourallisen itse keräämiäni ja kuivattamiani vuohenputkenlehtiä ja nokkosta eikä kukaan huomaa mitään. Piilottamisessa on siis kyse siitä, että jos ihminen vieroksuu kasviksia niin hän voi silti syödä niitä huomaamattaan hyvillä mielin. Spagettiateriassa pastan voi osittain korvata mm. kesäkurpitsasta tehdyllä "spagetilla" ja kasvissoseita voi käyttää ohukaistaikinassa tai pannareissa. 

Kirjasta löytyy runsaasti teoriatietoa ja erilaisiin lähteisiin perustuvaa tietoa ruuasta ja ruokavaliosta. Ruokavalio on mahdollista muokata siten, että se johtaa painonpudotukseen ja normaalipainoon. Puhutaan energiavajeesta joka on helpointa toteuttaa fiftaamalla. 50:50-lautasmalli on rento, kaloreita ei lasketa eikä painoa mitata vaa'alla, eikä sitä ole tarkoitus noudattaa orjallisesti joka aterialla. 50:50-idea alkaa vaikuttaa mielessä pitemmän päällä siten, että alat huomaamattasi ajatella valintojasi puolittamisen kautta. Fiftaus ei kiellä herkkuja tai herkuttelua mutta se saa sinut ajattelemaan voisiko annoskoon puolittaa tai korvata jollakin muulla. Tämä ruokavalio tai elämäntapa kuulostaa omaan korvaani miellyttävältä ja helpostilähestyttävältä. On paljon helpompi noudattaa jotakin tiettyä tapaa kun sitä ei ole liian tarkasti määritelty. Ainakin itselleni käy yleensä aina siten, että kun joku asia kielletään niin se alkaa heti kiinnostaa vaikka muutoin sitä kohtaan ei mitään mielenkiintoa olisikaan. 

Fiftaa itsesi kuntoon
50:50 keittokirja
Nina SarellEi kommentteja:

Lähetä kommentti