lauantai 8. syyskuuta 2018

Sivellintekstauksen taitoKirjaintaiteen rauhoittava olemus
Minä niin nautin katsella taitavien ihmisten tekstausta ja kalligrafiaa. Se toimii lähes meditaation tavoin. Voisin tuijottaa vaikka miten pitkään ja samalla tietysti haaveilen osaavani itsekin kirjoittaa samalla tavalla. Mutta voi miten helpolta se näyttääkään ja miten vaikeaa se voikaan olla. Varsinkin jos kriitikko oman pään sisällä on kauhean äänekäs ja jyräävä. 

Kun luopuu kuuntelemasta sisäistä kriitikkoaan ja keskittyy kirjainten luomiseen, hahmotteluun ja tekniikan opetteluun toimii se hyvänä tietoisen läsnäolon harjoitteena. Kalligrafian harjoittamisen sanotaan tuovan tyyneyttä elämään ja selkeyttä ajatuksiin. 

Sivellintekstauksen taito - opi luovan tekstauksen ja kalligrafian tekniikoita -kirjan tavoitteena on tarjota järjestelmällistä opastusta ja kannustaa jokaista etsimään omaa tyyliään ja löytämään oma persoonallinen tapansa luoda kirjainmuotoja. Kirjan alussa tutustutaan työvälineisiin ja oikeanlaiseen kynäotteeseen. Kirjaimiin tutustutaan harjoittelemalla ensin vetoja, linjoja, muotoja ja kirjain-harjoitukset aloitetaan helpoimmista kirjaimista ja siitä siirrytään sitten pyöreisiin muotoihin ja koukeroisempiin kirjainmuotoihin. Kirjainten harjoittelussa apuna on ruutupiirrokset ja apuviivat mallikirjainten taustalla. Nuolimerkkien avulla hahmottuu kirjainten piirtosuunnat. Mallipiirrosten tukena on tietenkin myös sanalliset ohjeet.

Sitten kun tekniikka alkaa olla muistissa voi keskittyä kirjaimilla leikittelyyn. Kirjan puolivälissä tutustutaan vapaatyyliseen tekstaukseen ja jäljiteltyyn kalligrafiaan. Kirjaimia muokataan ja personoidaan ylisuurilla silmukoilla ja kirjainkoon muutoksilla, sanoja venytellään ja koristellaan koukeroilla ja kiehkuroilla. Jäljiteltyyn kalligrafiaan kirjasta löytyy mallit pienaakkosten tekoon.

Erikoistehoste-osuudessa tutustutaan erilaisiin varjostuksiin, väreihin, kuviointeihin ja korostuksiin. Miten luodaan kolmiulotteinen vaikutelma, miten saadaan aikaan liukuvärjätyt kirjaimet, miten kirjaimiin lisätään korostukset ja miten eri tavoin kirjaimia voi koristella. Kirjan lopusta löytyy runsaasti jäljennösmalleja niin leveille kuin ohuille sivellinkynille. Mallipohjat on vapaasti kopioitavissa joten harjoittelua ei ole pakko tehdä kirjan sivuille, tosin kirjan paperi on valittu siten, että se soveltuu sivellinkynille. Mallipohjista löytyy pienet ja isot kirjaimet, numerot, välimerkit ja perusvedot.

Kirjan tekijä, kanadalainen Kelly Klapstein, opettaa sivellintekstausta ja pitää suosittua englanninkielistä blogia www.kellycreates.ca, joka tarjoaa lisäinspiraatiota harrastuksen pariin.

Kelly Klapstein
Sivellintekstauksen taito
Opi luovan tekstauksen ja kalligrafian tekniikoita
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti