torstai 26. lokakuuta 2017

Nyt nyhdetään kurpitsaa!

Nyhtö sitä, nyhtö tätä. Kaikkea nykyään nyhdetään. Jopa kurpitsaa.

Olen hyödyntänyt tarjouksia ja ostanut myskikurpitsaa jääkaappiin siltä varalta, että sille tulee tarvetta. Aiemmin olen käyttänyt sitä muffinssitaikinassa mutta ruoanlaitossa kurpitsa on aika vieras raaka-aine itselleni.

Onneksi on netti ja reseptiviidakko. Jostakin eteeni bongahti nyhtökurpitsan ohje. Päätinpä siis kokeilla kun ohjekin oli sopivan simppeli ja raaka-aineet löytyi kotoa. Vaikka lopulta noudatinkin ohjetta pääpiirteittäin ja maustoin oman maun mukaan.

Myskikurpitsaohjeita tuntuu muuten tulevan vastaan joka puolelta nyt. Luin hetki sitten Jamie Oliverin Juhlaruoka-kirjaa ja siinäkin oli lukuisia myskikurpitsareseptejä. Onhan se maultaan täyteläinen ja rakenteeltaan mukavan tiivis, ja sopii  niin makeisiin kuin suolaisiinkin herkkuihin. Kurpitsa onkin ehkä vähän unohdettu raaka-aine tänä päivänä. Ennen sitä käytettiin enemmän mm. lisukkeissa. Isäni juuri muisteli miten hyvää puolukka-kurpitsa-lisuke oli. Mahtaako aika kullannut makumuistot vai olisiko se edelleen niin hyvää kuin muistoissa. Se ei selviä muuten kuin tekemällä ja maistelemalla.

Nyhtökurpitsa tehdään siis näin:

Kuori kurpitsa ja poista siemenet. Leikkaa kurpitsa kuutioiksi. Pyörittele kuutiot öljyssä - makuöljyllä saa lisävivahteita makuun. Mausta öljytyt kuutiot makusi mukaan suolalla, mustapippurilla ja valkosipulilla. Minä lisäsin mausteeksi myös kurkumaa ja cayennepippuria. 

Huom! Mausta ja öljyä myös kurpitsansiemenet, niistä saa kivoja naposteltavia tai ruokiin mukavaa suutuntumaa.

Paista kurpitsakuutioita uunissa 200*asteessa noin 15-20 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä ja pehmoisia ja saaneet väriä pintaansa. Revi eli nyhdä kuutiot kahdella haarukalla nyhtömuotoon. Voit myös jättää kuutiot nyhtämättä tai soseuttaa ne. As you like it.
Ripottele paahdetut ja maustetut kurpitsansiemenet kurpitsan päälle. Kokeile nyhtökurpitsaa myös pastan kera, toimii!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti