maanantai 30. lokakuuta 2017

Siniharmaa juustokakku aidoin mauin


Halloween-kestit on juhlittu mutta herkkuja voi tehdä milloin vain. Tämän lakritsaisen juustokakun tein viikonlopun kemuihin teeman mukaisesti, mutta koska kakusta tuli niin älyttömän hyvää teen sitä takuulla uudestaan, oli kemut tai ei. 

Leivontajuttuja miettiessäni en ollut vielä päättänyt millaisen juustokakun teen, ainoana ajatuksenani oli käyttää sinihernejauhetta jotenkin. Sinihernejauhetta käytetään mm. teesekoituksissa väriä antamassa mutta sillä saa aikaan kaunista sinistä väriä myös muihinkin kuin juomiin. Sininen sävy ruuassa on erikoinen ja monet sitä vieroksuvatkin. Minäkin yleensä  vältän sinisiä syömisiä, mutta vain jos ne ovat teollisesti värjättyjä. Luontaiset väriaineet ovat oma lukunsa, niistä olen kovin kiinnostunut ja ne kiehtovat suuresti. Sinisävyisiä ruokia näkee aika paljon somen eri kanavilla kun käyttää hakusanana esimerkiksi 'unicorn food' tai 'rainbow foods'. Monet näistä ruuista ovat myös raakaruokiin kuuluvia ja sinisen värin antajana toimii jokin luonnosta saatava kasvi.

Minun lakukakussani sininen sävy muuttui harmaaksi lakujauheen takia, tai ansiosta. Aluksi olin hieman pettynyt kun kakusta ei tullutkaan sininen, mutta tarkemmin ajateltuani harmaa sävy sopiikin paljon paremmin lakukakkuun. Maun juustokakkuun antaa aito luomu lakritsijauhe ja aito vaniljasokeri. Lakritsin maku tuli yllättävän voimakkaana ja lakritsaisena. Jos olet maistanut aitoa lakritsijauhetta, tiedät ettei se maistu suoraan niin lakritsaiselta kuin kaupan karkkihyllyssä olevat lakritsituotteet. Lakritsijauheen makuun kuitenkin tottuu ja kerta toisensa jälkeen se alkaa maistua yhä enemmän siltä miltä sen olettaakin maistuvan. 

Viime Halloweenina tein vastaavanlaisen juustokakun mutta käytin kaupan valmista maustettua tuorejuustoa, olisiko ollut lakritsi- vai salmiakkituorejuustoa. Kakun syötyämme en kaivannut uusintakierrosta. Maku jäi jotenkin vaillinaiseksi ja teollisentuntuiseksi. Maussa oli myös tietynlaista kipakkuutta, joka ei tuntunut omissa makunystyröissäni mieluisalta. Nyt täytyy vain todeta, että aito maku toimii paremmin vaikkei heti uskoisi. Muutoinkin yritän välttää teollisia makuaineita ja lisäaineita.


Tein kakun 15 cm silikoniseen irtopohjavuokaan.

Pohja
n. 100 g digestivekeksejä
25 g voita

Täyte
2 dl kuohukermaa vaahdotettuna
200 g tuorejuustoa (Lidl)
2 liivatelehteä
1 tl sinihernejauhetta veteen liuotettuna, vettä noin 1/3 dl
1 tl (reilu) aitoa lakritsijauhetta
1 tl aitoa vaniljasokeria
1 tl sokeria

Pohjan ja täytteen välissä karamellisoitua kondensoitua maitoa, myös kinuski käy, maun mukaan.

Koristeena sinihernejauhetta, tummaa suklaata ja valkosuklaata.

Sinihernejauheesta ei tule makua, ainoastaan sinisyyttä antavaa väriä. Siniherneellä on myös terveydelle hyödyllisiä vaikutuksia. Jos englanti taipuu niin täältä löytyy muutamia tällaisia ominaisuuksia. Siniherneestä on aika vähän tietoa suomenkielisillä sivuilla.

Onko sinihernejauhe sinulle tuttu?
Jos kiinnostaa, niin sitä saa esimerkiksi Teekauppa Weiströmiltä.


Sinihernejauhe saatu tuotenäytteenä. | yhteistyö | Teekauppa Weiström Ei kommentteja:

Lähetä kommentti