sunnuntai 22. lokakuuta 2017

Nordic Chic

Jokin aika sitten sain testiin Ilvesmaalien maahantuomia Nordic Chic -kalkkimaaleja. Olen aina halunnut testata kalkkimaaleja mutta mitään sopivaa maalauskohdetta ei vain ole ollut. Kalkkimaalit ovat jo hieman vanha juttu, ainakin nykymittakaavalla jolloin villitykset tulee ja menee omasta vinkkelistä katsottuna pikavauhtia. Tulen monessa asiassa jälkijunassa, taidan olla hitaasti lämpenevää sorttia. 

Olohuoneeseen oli etsinnässä uusi tv-taso. Tarkoitus oli tuunata joku vanha puinen senkki tai lipasto siihen tarkoitukseen ja maalata se näillä kalkkimaaleilla. Kaappi löytyi lopulta ihan vahingossa Tori.fi:sta ja maksoi vain 25 euroa! Olin ihan ihmeissäni ja pöllämystynyt, miten niin hieno kaluste voi maksaa niin vähän, epäilin että siinä on varmasti jotain vikaa. Jo seuraavana päivänä lähdettiin hakemaan kaappi kotiin ja se oli todella hyvässä kunnossa. Pölyt pyyhin pinnoilta pois ja johtoja varten porattiin reiät taustalevyyn. Sitten kun oli tarkoitus aloittaa maalaus niin mitäs kävikään, eihän sitä raaskinut maalata. Niin hieno ja eläväinen puupinta oli pakko jättää näkyviin. Niinpä uuden maalauskohteen etsintä alkoi jälleen alusta.

Jonkin ajan kuluttua mies pisti viestiä, että paikallisessa FB:n Roskalava-ryhmässä joku antaa pois vanhan päästä vedettävän sohvasängyn. Kun mies pääsi paikalle kohteeseen oli siellä paljon muutakin vapaasti otettavaa irtaimistoa, mm. pitkä  penkki, iso puulaatikko ja tämä pöytä. No mutta siinäpä oiva maalauskohde! Vaikka myönnän, että tämänkin kohdalla tuli hetkittäin sellainen olo, että viitsiikö tähänkään maalia sutia pintaan.

Ennen maalausta hioin pinnat hiomakoneella ja samalla poistui liat ja purkanjämät. Hiomisen jälkeen suihkutin puuosiin kevyen maalipesun ja pyyhin pinnat kuiviksi.


Nordic Chic -kalkkimaalien värikartassa on yhteensä 31 kaunista valmissävyä, ja sarjaan kuuluu lisäksi kalustevahaa kahdessa eri sävyssä. Arvata saattaa, että monella iskee valinnanvaikeus värien suhteen. Kaikki näyttävät kauniilta ja samasta väristä löytyy useita lähisävyjä, ja mikä niistä on sitten se parhain. Valitsin kuitenkin lopulta yllätyksekseni ison purkin Nordic Chic-nimistä valkoista maalia, valkoinen ei nimittäin kuulu sisustuksessa tai muutenkaan lempiväreihini. Pikkupurkeissa ovat värit Muskat Nut, Sage, Pink Icing ja Turkish Delight. Tuo turkoosi on ihanan eksoottinen, siitä tulee mieleen Marokko ja Intia.


Maalasin aluksi pöydän turkoosilla maalilla vähän sieltä täältä. Lapset hääräsivät vierellä ja tahtoivat osallistua maalausprojektiin, joten hekin saivat omat pensselinsä joilla sutivat maalia pöydän kanteen. Tarkoitus oli maalata valkoisella kaiken päälle ja hioa pinta puhki jolloin alakerroksen eri sävyt tulisivat esiin. Siispä ei ollut niin tarkkaa miten ja minne lapset sitä maalia sutivat. Tosin pikkutarkan kontrollifriikin minäni täytyi purra hammasta kun sitä maalia meni viimeistelyvaiheessa sinnekin minne ei pitäisi ja pitkien pensselin vetojen sijaan lapsi kirjoittikin kanteen ruskealla maalilla ja isoin kirjaimin oman nimensä. Näin jälkeenpäin ajateltuna söpöä mutta siinä tilanteessa ei naurattanut. 

Alkuperäisen ajatukseni toteutus ei käynytkään niin helposti kun olin ajatellut. Hiominen oli todella työlästä eikä kaikesta puurtamisesta huolimatta pohjan sävyt tulleet esiin. Hiominen alkoi tuntua turhalta joten päätin vaihtaa toiseen suunnitelmaan. Kun olin maalannut pohjasävyjen päälle kaksi kerrosta valkoista maalia maalasin korostusvärit siihen päälle. Helpommin sain sävyt esiin maalaamalla ne hiomisen sijaan. 

Tämä oli tällainen ei-tiedä-mitä-tulee-projekti. Päätin luovuttamisen sijaan jatkaa kokeilufiiliksillä. Sudin kanteen turkoosia ja ruskeaa maalia sinne tänne ja sitten päälle jälleen hieman valkoista. Sama juttu pöydän jalkojen kanssa, sudin niihin turkoosia ja valkoista sekaisin jotta sain aikaan utuisen ja vanhahtavan ilmeen.

Maalatut pitsikuvioinnit tein hetken mielijohteesta. Mietin ensin isompaa kuviointia joko jalkoihin, kanteen tai pöydän sivuihin. Mutta unohdin kuvioinnin, kunnes sitten yllättäen päätinkin kokeilla leiman avulla koristella pöydän. Yleensä repisin pelihousuni tuollaisesta epätarkasta (ja epäonnistuneesta) leimaustuloksesta mutta tähän tarkoituksella kuluneeseen ilmeeseen ne sopii ihan hyvin. 

En vielä vahannut kantta koska pöytä on vielä tällä hetkellä vailla lopullista paikkaansa. Ajatuksena on tehdä siitä lapselle koulupöytä kunhan koulu ensi syksynä alkaa. Vahaan sen sitten. Vahaus tummentaa sävyjä joten sekin jännittää millaiselta kansi vahauksen jälkeen näyttää.


Kalkkimaaleilla maalaaminen on helppoa mutta tuntuu jännältä näin ensikertalaisen vinkkelistä. Maali on paksua ja "kuivaa" mutta levittyy silti helposti. Maali myös kuivuu todella nopeasti joten uudelleen maalaus onnistuu pienessä ajassa. Kun maalauksen aloittaa kannesta ja jatkaa jalkojen maalausta on kansi jo siinä ajassa ehtinyt kuivua. Maali on myös hyvin peittävää, esimerkiksi ne lasten taiteilut ruskealla värillä kannessa ja pöydän sivulla peittyivät vaivatta valkoisen maalin alle. 


Tanskalaiset Nordic Chic -kalkkimaalit ovat täysin myrkyttömiä ja ympäristöystävällinen vaihtoehto esimerkiksi sisustusesineiden ja huonekalujen maalaukseen. Maali antaa kivan himmeän ja karhean pinnan. Kalkkimaalilla maalaaminen on erittäin helppoa, koska maali on peittävää ja paksua eikä valu.
Maalien maahantuojana Suomessa toimii Ilvesmaalit.
| T U O T E T E S T A U S | Ilves-Maalit


2 kommenttia:

 1. Hei ja kiitos.
  Kysyisin, kuinka teit pitsiä ( kuvassa)?
  Entä mihin,miten käytit leimaa?
  Kiitos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! 😊
   Tein pitsikuviot leimasimella ja kalkkimaalilla. Maalia kannattaa laittaa niukasti ja leimailun jälkeen kannattaa pestä leimasin heti ettei maali kuivu siihen kiinni.

   Poista