perjantai 20. lokakuuta 2017

Jamie Oliverin juhlaruokaaJamie Oliver on hahmossaan kivunnut jo klassikoksi omassa elämässäni. Olen seurannut hänen kokkiohjelmiaan luultavasti niin kauan kuin niitä on TV:ssa näytetty. Hänen sympaattinen persoonansa ja tapansa valmistaa ruokaa on aina kiehtonut minua. Lapsuudenkodissanikin Jamie Oliverin ruokaohjelmat nauhoitettiin aina ja niitä katseltiin yhdessä koko perheen tuumin. Ohjelmansa ovat muodostuneet perinteeksi, jota noudatan nyt omassa kodissani. 

Television kautta reseptien seuraaminen ei aina ole helppoa. Varsinkin Oliverin ronski ja maanläheinen ote ei aina siirry kotikeittiöön. Hän lisää mausteita mututuntumalla ja toimii muutoinkin ripeällä vauhdilla. Kirjojen kautta monet reseptit aukeavat ihan eri tavalla. Onneksi monet Oliverin reseptit, joita olen TV:n kautta ihastellut, ovat päätyneet myös kirjan kansien väliin. Mm. 30 minuutin ateriat -sarjan reseptejä olen päässyt kunnolla testaamaan vasta kirjan kautta.

Uusin teos tältä mestarikokilta on Readme.fi:n julkaisema JUHLARUOKA - keittokirja. Ja kuten tavallista, kirja on persoonallinen, lämmin ja kutsuva. Kuvista ilmenee perhe ja sen tärkeys. Kirjaa lukiessa tulee itsellekin hyvä ja turvallinen olo. 

Kirja on melkoinen tiiliskivi. Selkämys on lähemmäs viisi senttimetriä leveä ja sivuja on yhteensä 405. Esipuheessa Oliver sanoo, että teoksen ainut tarkoitus on innostaa lukijaa mahdollisimman paljon, jotta joulusta tulee varmasti kaikkien aikojen paras. Kirja on Oliverin ensimmäinen joulukirja, ja samalla myös viimeinen. Ja siitä syystä tähän kirjaan on koottu kaikki parhaimmat ja takuuvarmat reseptit 17 vuoden ajalta, joilla onnistut luomaan maittavan ja muistettavan juhlakattauksen. Ohjeissa on otettu huomioon myös ekologisuus - ruuat paistetaan samoissa lämpötiloissa ja siten säästetään aikaa ja energiaa. Oliver jakaa lisäksi myös vinkkejä ja neuvoja asioiden organisoinnista ja suunnittelusta, jotta asiat sujuisivat mahdollisimman stressivapaasti.

Reseptien suhteen kattaus on kattava. Alkupalat, pääruoat, vegaaniset vaihtoehdot, kastikkeet, höysteet, makeat herkut, vanukkaat, salaatit, dipit, suupalat ja juomat, kaikki on otettu huomioon. Myös tähteet. Ja lahjaksi annettavat herkut.

Punajuuri-graavilohta, jerk-kinkkua, juhlavaa kurpitsakeittoa, paahdettuja perunoita ja punasipuligratiinia.

Härkäcarpacciota, kalacurrya, pähkinäpaistosta, balsamicoperunoita ja waldorfinsalaattia.

Tähteistä valmistettuja meheviä purilaisia ja täytettyjä leipiä...

Omenapiirakka, tiramisu, leipä-voivanukas, suklaahalko, jaffakakku...

Oi  voi, tämä kirja on täynnä kaikkea ihanaa! Se saa joulumielelle ja veden herahtamaan kielelle. Tykkään tästä kovasti. Kirja pääsee parhaimpien joulu(ruoka)kirjojen sarjaan.
Kiitos Jamie ja Hyvää joulua sinullekin!

Jamie Oliver  
Juhlaruoka - Keittokirja
Readme.fi 2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti