perjantai 27. lokakuuta 2017

Terveellisemmät herkkupallosetEnergiapalloista tuli juuri kirjakin mutta niitä on varmasti moni tehnyt jo pitemmän aikaa. Tehtiinhän näitä herkkupallosia jo teinivuosina, mutta niihin taidettiin käyttää runsaasti voita kaurahiutaleiden ja kaakaon lisäksi. Hyviä nekin olivat. Täytyisi ehkä joskus tehdä niitäkin. Mutta jos sokeri ja voi ei kiinnosta niin maukkaita palloja saa tehtyä muutenkin. Minä tykkään makeuttaa raakaherkut taatelilla tai banaanilla. 

Näihin pallosiin laitoin kouratuntumalla kaikkea mitä kaapeista löysin, mm. auringonkukansiemeniä ja omenasosetta. Raakaherkut ovatkin siitä kivoja, että niihin voi käyttää oikeastaan mitä tahansa kunhan muistaa lisätä massaan jotakin kosteutta antavaa, joka sitoo massan yhteen. Massa syntyy helposti monitoimikoneessa.


Näihin herkkuihin voit käyttää mitä haluat, mutta jos haluat tietää mitä minä käytin niin kerron sen tässä:

100 g taatelia
1/2 dl kookoshiutaleita
1/2 dl auringonkukansiemeniä
1/2 dl valkosuklaata
1/2 dl tummasuklaata
1/2 dl kaakaojauhetta
ripaus merisuolaa
ripaus vaniljaa
1/2 itse tehtyä hasselpähkinävoita*
3/4 dl itse tehtyä kanelilla maustettua omenasosetta

Ainekset tehosekoittimeen ja sekoitellaan niin kauan kunnes saadaan aikaan tahmea massa, josta voi pyöritellä palloja.

* Itse tehty pähkinävoi on helppo tehdä, mutta se vaatii hieman aikaa. Mitä tehokkaampi kone, sitä nopeammin voi valmistuu. Pähkinävoihin ei tarvita muuta kuin haluttuja pähkinöitä.
Laita pähkinät monitoimikoneeseen ja anna koneen pyöriä niin kauan kunnes pähkinöistä alkaa irrota kosteutta eli öljyä ja pähkinäjauheesta alkaa muodostua tahnamaista voita. Voiksi muuttumisessa kestää aikansa, itselläni siinä meni tuhottoman paljon aikaa kun käytin käsikäyttöistä monitoimikonetta - siis sellaista jota pitää sormella pitää käynnissä. Kone kuumeni välillä ja sitten piti odotella koneen jäähtymistä. Keskimäärin voiksi muuttumiseen menee varmaankin sellainen vartti. Pitäisi saada joku tehokas monitoimikone, jolla saa helposti pähkinät sun muut jauhettua voiksi asti nopeasti. Samassa koneessa saisi olla myös tehokas blenderi banaanijäätelöä ym. varten. Mielellään kuitenkin joku alle satasen kone. Mahtaakohan olla turha toive?


Pallosten päälle valuttelin sulatettua valkosuklaata jonka värjäsin sinihernejauheella ja punajuurijauheella. Yritin saada sinisempää kuorrutetta, mutta sinihernejauhe olisi varmastikin pitänyt kosteuttaa ensin jollakin tavalla ja sitten vasta lisätä suklaan joukkoon. Mutta kivaltahan nuo näyttävät näinkin. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti