maanantai 30. lokakuuta 2017

Oi ihana joulukuu


Hyvinhän tämä alkaa, joulukirjoja on tullut kohtalaisen monta jo. Viime vuonna tuntui, ettei joulukirjoja tullut juuri lainkaan. Onko sitten kaikki ideat jo keksitty. Mieheni sanoisi tähän, että tee itse oma. Toki niitä ideoita itseltäkin löytyy mutta aina on mukava nähdä mitä muut ovat ideoineet. Toisten ideoista saa helposti inspiraatioita omiin toteutuksiin.

Otavalta tuli juuri kirja jouluun valmistaumisesta. Oi ihana joulukuu -kirjassa aiheena on koko joulukuu. Sisältö on jaettu neljään jaksoon, neljään viikkoon. Jokaisessa jaksossa käydään läpi mitä kaikkea kannattaa tehdä ja suunnitella milläkin viikolla. Neljä viikkoa ennen joulua tehdään koristeita: lippunauhoja ja jouluisia tyynynpäällisiä, silloin on myös hyvä aloittaa virkkaus- ja neulontatyöt, kuten vaikka tiskirätin virkkaus. 
Kolme viikkoa aiemmin kannattaa suunnitella joulupostit, kaksi viikkoa ennen leivotaan pipareita ja viikko ennen aattoa paketoidaan kauniita paketteja. Koko joulukuu tietysti kuunnellaan joululauluja. Kirjaan on koottu joulumusiikin TOP24. Jokaisella on toki omat suosikkinsa mutta kyllä minä tuosta listasta löysin useammankin oman suosikkinikin. Jos joulufiilis tuntuu etäiseltä vielä tässä vaiheessa, ehkä sata listattua ihanaa asiaa joulussa voi auttaa sinua pääsemään oikeanlaiseen tunnelmaan ja olotilaan.

Kirjassa tutustutaan erilaisiin koteihin koristeineen ja jouluperinteineen. Rintamamiestalossa vanhasta on tehty uutta, kirpputoreilta ja roskalavoilta on löydetty kaikkea kierrätettävää ja luotu niistä kauniita kodin yksityiskohtia. 50-luvun kerrostaloasunnossa joulu näyttää retron puolensa, nurmen vihreää ja pilkullista, mutta silti raikkaan jouluista. Yli satavuotiaassa hirsitalossa taas tunnelma on aina jotenkin jouluinen. Rauhalliset sävyt ja pintamateriaalit ovat täydellinen ympäristö jouluun.

Oi ihana joulukuu pitää sisällään runsaasti leivontaohjeita: mustikkapullia, pororullia, mantelipikkuleipiä, taatelikakkua, kookosohukaisia, munatotia ja jopa Suomi-sushia.

Käsityö- ja askarteluideoita löytyy myös paljon. Monissa töissä käytetään kierrätysmateriaaleja ja luodaan vanhasta jotakin uutta. Lapset on otettu huomioon kivasti, onhan joulu isosti myös lasten juhla. Kirjasta löytyy myös tuo paljon puhuttu 'tonttu-ovi'. Kaikkeen kirjasta löytyvään ei ole ohjeita mutta kirja toimii inspiraationa ja ideapankkina. Joulu voi näyttäytyä monenlaisena, jokainen luo omanlaisensa joulun.


Oi ihana joulukuu
Outi Loimaranta & Marjo Koivumäki
Otava 2017 
(Tosin en ole varma onko tämä uusintapainos, takasivulla lukee vuosi 2009.)

2 kommenttia: