sunnuntai 11. marraskuuta 2018

Tämä kirja opettaa sinut piirtämään


Tämä kirja opettaa sinut piirtämään. Se on paljon luvattu. Ja se voi olla totta mutta se vaatii sinulta itseltäsi paljon paneutumista asiaan ja rutkasti harjoitusta ja toistoa. Kirjan tehtävät ja tekniikat ovat tuttuja mm. koulun kuvistunneilta. Tehtävien kautta opitaan tekemään erilaista viivapintaa, varjostuksia, muotoja, sävyjä, asetelmia, jäljennöksiä ja maisemia. Tehtävissä harjoitellaan erilaisten pintojen kuten rypytetyn kankaan tai hiusten ja kampausten piirtämistä sekä liikkuvan kohteen piirtämistä nopeiden piirrosten sekä pitkäkestoisempien työskentelyjen kautta. Lisäksi opitaan luomaan syvyysvaikutelmia ja tutustutaan perspektiiviin.


Kirja tutustuttaa lukijan piirtämisen saloihin ja neuvoo ensimmäisestä viivasta alkaen miten ja mistä piirtämisessä on kyse, mihin kiinnittää huomiota ja miten siirtää näkemänsä paperille. Välineiksi riittää paperi ja lyijykynä, tosin kirjaan on varattu runsaasti tilaa luonnostelmille ja harjoituksille, joten kirjan tehtävät voi tehdä suoraan kirjan sivuille. Harjoitusten kestot vaihtelevat muutamista minuuteista tuntien työhön. Kirjassa olevat valmiit työt ja esimerkit ovat ehkä jopa masentavan hyviä ja jos kriitikko olkapäällä höpöttää jatkuvasti niin tehtävien parissa ahdistuu helposti, vastaavaan jälkeen ei pääse välttämättä heti ensi yrittämällä eikä muutamankaan paperimytyn jälkeen. Kirjailija (Jake Spicer - englantilainen kuvataiteilija ja arvostettu piirtämisen opettaja) lohduttaa, että onnistuneen työn taustalla on lukuisia epäonnistuneita sotkuja, ja niin kuuluu ollakin. 
Malleina harjoituksissa käytetään valmiita kirjassa olevia erimerkkejä, taiteilijoiden teoksia, kotoa tai muualta piirtäjän ympäristöstä löytyviä kohteita, käsiä, lemmikkejä, hedelmäasetelmia ja ikkunasta näkyviä kohteita. 

Kirjan tehtävät ovat minusta aika vaativia ja haastavia kaupunkimaisemineen ja ihmishahmoineen mutta perustehtävät ovat ihan kiinnostavia ja helpohkoja toteuttaa. Tehtävien kautta saa kyllä kipinän piirtämiseen ja niiden kautta inspirtoituu testailemaan erilaisia tapoja siirtää näkemäänsä paperille, varsinkin yhden viivan tekniikka on kiehtova ja sokkopiirtämisen lopputulokset yllättivät iloisesti. Myös ylläolevan Van Gogh -tehtävän myötä tuli ahaaelämys siitä, että simppeleilläkin viivoilla ja kaarilla voi saada ilmeikkään ja aidontuntuisen tunnelman, että kaikkea ei tarvitse jäljentää pikkutarkasti vaan suurpiirteisillä kynänvedoillakin voidaan saada jäljennettyä yhdennäisyys.


Tämä kirja opettaa sinut piirtämään
Spicer JakeEi kommentteja:

Lähetä kommentti