perjantai 9. marraskuuta 2018

Black is back - lakukääretorttu!


Mies täytti vuosia ja lahjaa en ole ehtinyt hankkimaan. Sitähän sanotaan, että tie miehen sydämeen käy vatsan kautta, niinpä sitten leivoin lakumaisen kääretortun ja ruuaksi tein hirvipaistin, jonka sain anopilta jokin aika sitten. En ole saanut aikaiseksi paistaa sitä koska luonto pistää vastaan. Ottaisin hirven mieluummin lemmikiksi kuin söisin sen. Mutta koska liha oli jo pakkasessa eikä hirveä enää eloon saa, enkä tykkää myöskään siitä, että ruokaa haaskataan niin näillä perusteilla mies sai sitten syödä hirveä. Ei nyt niin hirveä kokemus, mutta turhan tumma maku minun suuhuni.

Tämä lakukääretorttu sen sijaan oli varsin maistuva minunkin makuun. Instagramtilini täyttyy mustista ruokakuvista, siis joissa se itse ruoka on mustaa, ei siis musta filtteröinti kuvan pinnalla. Olen erityisen viehättynyt mustiin ruokiin ja viime aikoina niitä on keittiössämme valmistunut tiheään tahtiin. Lapsille tein mustia ohukaisia, halloweeniksi mustan juustokakun ja viikonlopuksi mustan pizzan. 


Tähän ohjeeseen ei tule lainkaan voita ja sokerinkin olen vähentänyt minimiin. Mies teki mokkapaloja töihin viemisiksi ja kauhistelin vieressä miten paljon se sai niihin ängettyä voita, sokeria ja jauhoja. Must to do -listallani on ne mokkapalatkin, vähäsokerisena versiona, mutta en ole vielä saanut itseäni niskasta kiinni tuon tehtävän suhteen. Ideoita on kyllä.

Täytteenä ja kuorrutteena tässä mustassa rullassa on lakritsijauheella maustettua kermavaahtoa ja täytteenä lisäksi vedestä ja lakritseista keitettyä "kastiketta". Taikina on värjätty aktiivihiilijauheella, elintarvikekäyttöön tarkoitetulla, samaa löytyy makeisistakin. Halutessaan värjäämiseen voisi käyttää esimerkiksi pastaväriä mutta itse tykkään luontaisista väriaineista.


Lakritsikastikkeestani ei tullut niin sileää kuin ajattelin mutta toisaalta maku on silti sama ja suutuntuma suussasulava joten mitäpä tuosta vaikka kastike ei ihan sileää olekaan. Kastikkeen tekoon on vaikea antaa tarkkaa ohjetta koska riippuu paljon mitä makeisia käyttää, minkälaista kattilaa käyttää ja millaista koostumusta haluaa. Laitoin aluksi desin verran vettä kattilaan ja sekoitin joukkoon vajaan desin salmiakkilakun palasia. Kastiketta pitää vahtia ja sekoittaa kokoajan koska lakut jumahtaa helposti pohjaan kiinni. Kastike saostuu nopeasti ja vettä saa olla lisäämässä monessa erässä. Itse keittelin kastiketta ehkä noin puolisen tuntia eikä siinäkään ajassa pienet lakupalaset sulaneet kokonaan nesteen joukkoon. Täytteeseen käy silti karkeampikin rakenne joten täysin sileä lopputulos ei ole oleellista.

Lakukääretorttu


Pohja
3 munaa
1/2 dl sokeria
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta 
1/2 tl aktiivihiilijauhetta

Täyte ( säästä osa kuorrutteeksi)
2 dl kuohukermaa vaahdotettuna
1 tl aitoa lakritsijauhetta
1 tl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
1 mm aktiivihiilijauhetta

+ itse keitettyä lakukastiketta

Paista pohjaa 200*asteessa noin 7-10 minuuttia. Kumoa kypsä pohja leivinpaperille ja anna jäähtyä. Valmista täyte ja levitä kermaseos (kostutetun) pohjan päälle, lusikoi lopuksi kastike kerman päälle ja rullaa kääretorttu rullaksi. Kuorruta täytteellä/kermaseoksella ja koristele haluamallasi tavalla. Anna kääretortun vetäytyä hetki jääkaapissa.





Lakut saatu tuotenäytteinä Halva.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti