keskiviikko 14. marraskuuta 2018

Kinuskinen suklaakakku halvatäytteellä


Isänpäivä suoritettu. No kyllä suorituksesta voi tällä kertaa puhua. En olisi välttämättä halunnut viettää koko päivää mutta koska lapset halusivat muistaa isäänsä ja tälle päivä on merkityksellinen niin "uhrauduin". Normaalisti kyllä tykkään viettää kaikenmaailman päiviä. Aina on kiva kun on jokin syy leipoa. Ja muutenkin. On mukava viettää aikaa perheen kanssa. Paitsi kevään jälkeen en ole halunnut juhlistaa oikein mitään. Tarkkaillaan tilannetta miten pitkään tämä tunnetila kestää. Kyllä se aikansa ottaa. Mutta toisten hyvän mielen takia voi ihan hyvillä mielin uhrautua, mitäpä et tekisi rakkaittesi puolesta. Kyllä sitä voimaa aina jostakin löytää. Tai sitten vain siirtää omat fiiliksensä hetkeksi offlinetilaan. 


Niin se isänpäivä. Mies toivoi kakkua jossa olisi lakritsia, suklaata, kinuskia, kermaa, marjoja ja mitä lie muuta listalta löytyikään. En nyt ihan niin överistä innostunut joten jätin lakritsin pois. Ei kaikkia sentään viitsi samaan kakkuun laittaa. Ja lakritsijauhepurkissani on enää lusikallinen jäljellä ja säästän sitä myöhempää käyttöä varten. Tietysti aina voisi ostaa uuden purkin.

Leipomisen aloitushetkellä en vielä edes ollut päättänyt mitä olen tekemässä. Menin siis flown mukana. Päädyin suklaapohjaan, kakkuvuoan sijaan tein kääretorttumaisen levyn jonka leikkasin kolmeen osaan. Taikinaan kokeilin ensimmäistä kertaa laittaa oliiviöljyä, sen on kehuttu sopivan suklaakakkuun. Ja sopihan se. 

Täytteeksi ajattelin alunperin suklaamoussea mutta jostakin syystä löysin itseni halvapurkin luota ja sen kanssa suklaamousse tuntui liian imelältä. Niinpä tein vain kermavaahdon, runsaalla vaniljalla maustetun. Vaniljahalva päätyi sitten kakun väliin ja kuorrutteen päälle. 

Kinuski oli alusta alkaen suunnitelmissa ja sen myös teinkin. Pienen raikkaan häivähdyksen makeaan kakkuun antoivat söpöt tyrninmarjat. 

Tämä oli tällainen arjen pikakakku. Isompiin juhliin ilmettä voisi vähän päivittää arkisesta erityiseen.



Suklaakakku kinuskilla, vaniljalla ja halvalla


Kakkupohja
4 munaa
1/2 dl sokeria (myös tumma sokeri sopii hyvin)
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 rkl kaakaojauhetta
1/2 dl oliiviöljyä

Täyte
2 dl kuohukermaa
2 tl vaniljasokeria

Kinuski
2 dl kuohukermaa
1/2 dl tummaa siirappia

Kostutukseen kahvia tai maitoa

Kakun päälle tyrnimarjoja ja vaniljahalvaa, ja ripaus merisuolaa.

Keitä aluksi kinuski, mitä pitempään keittelet sitä jämäkämpää kinuskia saat.

Sekoita kakkupohjan ainekset ja paista joko kakkuvuoassa tai uunipellillä 200*asteessa, aika riippuu käytätkö vuokaa vai peltiä. Pellillä kakkupohja kypsyy noin 7 minuutissa keskitasolla.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta vaniljasokerilla.

Leikkaa kypsä ja jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan ja kostuta reippaasti kahvilla tai maidolla. Laita kerrosten väliin kermavaahtoa ja murustettua halvaa. Kuorruta kakku kinuskilla ja ripottele lopuksi päälle tyrnit, halva ja ripaus merisuolaa.

Psst. Huomaat varmaan, että kakkupohjassa ja kinuskissa on normaalia vähemmän sokeria. Olen tietoisesti vähentänyt sokeria monista ohjeista, lopputulos on silti toimiva, erityisesti kun täytteissä on makeutta. Tässä kakussa makeutta tuo mm. halva. Kirpeä tyrni taas antaa kivaa särmää makeudelle.



Halva saatu tuotenäytteenä Halva.fi







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti