maanantai 12. marraskuuta 2018

Light my letters - valokirjaimet


Light My Word. Siinä on kuulkaas jollakulla välähtänyt nimen suhteen. Aluksi en muistanut firman nimeä oikein ja sitten ihmettelin miksen enää löydä sitä verkkokauppaa jossa aiemmin vierailin, mutta olinkin näpytellyt nimen väärin. Se ei ollutkaan 'world' vaan 'word'. Kieli ja sanat ovat oiva leikkiväline. Mutta niin ovat myös kirjaimet. Lapsena kirjainten maailmaan tutustutaan muovikirjainten kautta, sitten opitaan lukemaan ja myöhemmin kirjaimia halutaan ripotella mukaan sisustukseen. Kirjaimilla on myös yleensä jokin syvempi merkitys ihmiselle, tai sitten kyse on vain viehtymyksestä johonkin tiettyyn kirjaimeen tai muotoon. 

Kirpputoreilta ja kierrätyskeskuksista löytää hyvällä onnella liikkeiden vanhoja valomainoksia ja -kirjaimia, ja silloin otetaan se mikä kiinni saadaan, mutta kun eteen tuleekin tilaisuus valita itse se yksi kaikkien joukosta, silloin tulee eteen valinnanvaikeus. Mikä on se näyttävin, kivoin, merkityksellisin kirjain. 

Olen tehnyt sisustuskirjaimia aiemmin itse pahvista ja muista paperimateriaaleista, aloittaen M-kirjaimesta esikoisen etunimen mukaan. Viime keväänä hahmottelin kirjainta K - kiitos, kaunis, kevät, kesä...ja sitten se sai surullisemman merkityksensä.


Kaupallisen yhteistyön kautta sain mahdollisuuden saada ihan oikeita valokirjaimia ja aiemmin mainitsemani valinnanvaikeus oli jälleen läsnä. Kirjaimet kylläkin olivat tällä kertaa ne helpoimmat kun tarkoitus oli hankkia lastenhuoneeseen tunnelma-/yövalo. Ongelmaksi osoittautuivat ne muut vaihtoehdot: mikä väri, millainen väriyhdistelmä, millainen runko ja paneeli. Halusin väriä koska lastenhuoneeseen sopii iloiset värit, mutta en halunnut sitä kliseistä sininen-pinkki-asetelmaa. Toisaalta kuitenkin tykkään pinkistä ja tytär tykkää pinkistä niin pakkohan sitä oli johonkin muotoon saada mahtumaan. Selkeyden vuoksi halusin kirjainten etupaneelista valkoisen, jotta valo tulee niistä mahdollisimman puhtaasti läpi, mutta rungon väri piti sitten löytää annetuista vaihtoehdoista. 

Sitten huomasin, että vaihtoehdoissa oli valittavissa myös fosfori ja tämä harakkahan (siis minä) kiinnostui siitä oitis! Rakastan kaikkea kimaltavaa, kimmeltävää ja erityisesti pimeässähohtavaa. Minulla oli lapsena kaikenlaisia pimeässähohtavia juttuja seinäkoristeista palloihin ja kynsilakoista ripsiväreihin ja sama kiinnostus on jatkunut aikuisuuteen saakka. Joku vuosi sitten sain mieheltä lahjaksi pimeässähohtavan Puppyn, sen Eero Aarnion muovikoiran jolle ei oikeastaan ole mitään sen suurempaa käyttömerkitystä, mutta onhan se kiva olla hohtamassa kirjastohuoneen nurkassa.

Lopulta, monen mutkan jälkeen, löytyi oikea ja sopivalta tuntuva kirjain- ja väriyhdistelmä ja sitten laitettiin viimein tilaus matkaan. Ai niin, melkein unohtui mainita yksi jännä ominaisuus näistä kirjaimista: ne yhdistyvät toisiinsa magneetin avulla ja myös syttyvät yhtyessään kiinni toisiinsa. Näppärää vai mitä! Minusta ainakin huippuhyvä idea. Magneetin avulla kirjaimet pysyvät myös paikoillaan ja toisekseen vältytään johtoviidakolta. Kirjainten paikkaa voi vaihtaa mitenpäin vain tai käyttää vain yhtä ja jättää muut tilapäisesti käyttämättä. Toimitukseen kuuluu (eriväriset) irrotettavat liitinpäät, jotta nekin voi halutessaan sovittaa ja sulauttaa kirjaimiin siististi. 

Valoteho näissä on melko suuri ja siitä syystä yövaloksi olenkin yleensä ottanut vain yhden kirjaimen/merkin kerrallaan. Mutta valokirjaimet ovat ilman valoakin kiva sisustuselementti.

Kirjaimet toteutetaan kokonaisuudessaan 3D-tulostuksen avulla, yhden kirjaimen tulostuminen vie neljästä kymmeneen tuntiin riippuen koosta ja kirjaimesta. Materiaalina tulosteissa käytetään PLA-muovia, joka on 100% biopohjaista materiaalia ja se on myös biohajoavaa, mutta se ei kompostoidu esim. kotikompostissa. Värivalikoima on nähtävillä Light My Word:n verkkokaupassa mutta aina kannattaa kysyä jos mielessä on jokin muu väri, ystävällisestä asiakaspalvelusta kyllä vastaavat parhaansa mukaan asiakkaan toiveisiin. Kirjaimet koostuvat rungosta, takapaneelista ja etupaneelista, ja nuo paneeliosat kalvotetaan tulostuksen jälkeen. Kalvotuksen avulla pintaan voidaan asentaa myös kuvioitu kalvo ja siten saadaan jälleen uutta ilmettä - ja lisää sitä valinnanvaikeutta.







Kaupallinen yhteistyö - Light My Word
Somessa.com

2 kommenttia:

  1. Vitsi on hienon näköiset nuo kirjaimet! Mäkin oon yrittänyt pitkään ettiä kirppiksiltä jotain vanhoja valomainoksia tai vastaavia, mutta ei ole tullut vastaan. Aika mielenkiintoinen idea tuo, että tekisi itse kirjaimia askartelemalla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi harvoin niitä tulee vastaan tai sitten hinta on tosi korkea. Mutta onneksi voi mennä välillä oikoreittejä tai tehdä itse :)

      Poista