maanantai 26. marraskuuta 2018

Gluteenittomat piparit härkäpavuista



Pipari vai piparkakku. Kaupassa joskus on tullut mietittyä pakastealtaan äärellä, että mitä eroa on näiden kahden välillä  Piparkakkutaikina on tehty voihin, piparitaikina taas on kasvisrasvapohjainen. Näin olen ymmärtänyt. Moni ei luultavasti eroa huomaa vaan nappaa sen mikä käteen sattuu osumaan. Gluteenitonta taikinaa en heti muista nähneeni kaupassa, siis piparitaikinaa. Aina voi onneksi tehdä itsekin jos ei jotakin löydy valmiina kaupasta. Ja onhan se nyt muutenkin ihan eri asia - itse tehty ja valmis tuote. 

Täytyy myöntää, etten muista koska olisin itse tehnyt piparitaikinaa, ehkä koulussa joskus. Useimmiten olen vain leiponut valmistaikinasta, se on helppoa lasten kanssa kun voi vaan ottaa valmiit palat pakastimesta, kaulia ja antaa lapsille kasa muotteja. Kotopuolessa olen joka vuosi leiponut vanhemmilleni pipareita äidin tekemästä taikinasta, hän kun ei mitään valmistuotteita ostellut. Tänä jouluna ei enää olekaan sitä mahdollisuutta, että äidin jouluherkkuja saisi maistella, ja moni asia pitää kokeilla tehdä itse. Kyllähän kaikkea olisi aiemminkin voinut itse tehdä mutta se oli mukavaa ja helppoa mennä valmiiseen pöytään, lisäksi se oli ihanaa vaihtelua sille, että ei aina tarvinnut itse murehtia kokkailuista, oli ihanaa olla itse hemmoteltavana. Kaikki vuorotellen, lapset ja lapsenlapset, olemme huokailleet, että kuka nyt laittaa hyvää ruokaa, ei jäänyt reseptikirjoja tai -kokoelmia, kaikki olivat tekijänsä päässä.

Tykkään kuitenkin kokeilla kaikkea - testailla reseptejä ja luoda niitä itse. Yritän aina vähentää sokerin ja rasvan määrää ja korvata huonommat viljat paremmilla vaihtoehdoilla. Pipareissa sitä sokerin määrää ei silti paljoa voi muokata, kaikissa löytämissäni ohjeissa sitä oli desikaupalla, samoin kuin jauhojakin. En tiedä mistä syystä niitä pipareita tulee aina tehtyä niin älyttömästi vaikkei niitä niin paljon yleensä edes syödäkään. Oma vatsani ei edes siedä kovin montaa piparia kerralla, onko syy sitten soodassa vai mausteissa, jauhoissa se ei tunnu kuitenkaan olevan koska saman ongelman äärellä olin näidenkin pipareiden kohdalla. 

Äärettömän hyviä nämä kyllä olivat, ihanan sitkeitä mutta mureita, erittäin maukkaita yksilöitä. En muista maistaneeni aikoihin näin hyviä piparkakkuja. Teen siis ehdottomasti toistekin. Ohjeen löysin Olgan joulukirjasta, siinä oli maltillisen kokoinen ohje kaikkineen. Muokkasin ohjetta kuitenkin sen verran, että kokeilin vähentää sokeria ja korvasin spelttijauhot härkäpapujauhoilla. Ihan uusi tuttuvuus itsellenikin, tiedän kyllä miltä härkäpapu näyttää mutten ole koskaan syönyt sitä missään muodossa. Nyt sain kuitenkin kaupallisen yhteistyön merkeissä testiin erilaisia härkäpaputuotteita jauhoista rouheisiin ja pakko oli päästä testaamaan niitä käytännössä.



Tässä tulee ohje näihin maukkaisiin härkäpapupipareihin

n. 1 dl tummaa siirappia
4 tl piparkakkumaustetta
1/2 tl kardemummaa
ripaus merisuolaa
75 g voita
1 muna
1/2 dl sokeria
3-4 dl härkäpapujauhoja (Karviaistentila)
1 tl soodaa

*  Kaada siirappi ja mausteet kattilaan, anna kuumentua mutta älä kiehauta. 
*  Lisää joukkoon kuutiotu voi ja anna voin sulaa siirapin ja mausteiden joukkoon. Jäähdytä.
*  Riko kananmuna kulhoon ja riko sen rakenne vispilällä, lisää joukkoon sokeri. 
* Kaada munasokeriseos kattilaan ja sen jälkeen lisää jauhot, joihin sooda on sekoitettu, desi kerrallaan. Taikina jää löysähköksi joten tarkkaile sen koostumusta, jauhoja saattaa tarvita vain 3 1/2 dl mutta riippuen taikinasta lisää tai vähennä jauhojen määrää vähän.
*  Anna taikinan levätä jääkaapissa muutama tunti tai yön yli.
*  Kauli taikina ohueksi levyksi kahden leivinpaperin välissä ja leikkaa siitä muotoja. 

Oma taikinani turposi uunissa sen verran, että muotilla tekemäni muodot katosivat osittain näkyvistä. Siksi päädyin leikkaamaan piparit neliöiksi piparilevyn jäähdyttyä.

*  Paista pipareita uunin ylätasolla 150*asteessa noin 4-6 minuuttia.
Piparit näyttävät haurailta ja hieman raa'oilta uunista otettaessa mutta anna niiden jäähtyä rauhassa. Oleentuessaan pipareiden koostumus tiivistyy ja jämäköityy. 

Jos mietit miltä härkäpapujauhot maistuvat tai miten jauhot vaikuttavat pipareiden makuun niin eroa esimerkiksi vehnäjauhoihin on yllättävän vähän. Härkäpapujauhoissa on paljaaltaan hernemäinen maku mutta kypsyessään se muuttuu pähkinäisemmäksi. Piparitaikinassa pääosassa ovat sokerit ja mausteet joten härkäpapujauhojen vivahteita ei juurikaan huomaa. Gluteenitonta ruokavaliota suosiville nämä ovat oiva vaihtoehto!


Kaupallinen yhteistyö - Karviaisten tila
Somessa.com

2 kommenttia:

  1. Kyllä gluteenittomia piparitaikinoita on, mutta itse en niitä osta koska ne eivät ole luontaisesti gluteenittomia vaan niissä on vehnätärkkelystä. Olen muuten viimeaikoina huomannut miten monessa gluteenittomassa tuotteessa on ohraa käytetty, mikä on aika outoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, onhan niitä toki. Itse en vain ole havahtunut näkemään vielä, eikä toisaalta ole ollut tarvetta itselle niin ei ole sillä tavalla tullut tutkittuakaan. Hmh, mistähän ohran käyttö johtuu. Kaurahan sopii gluteenittomaan ruokavalioon jos se on 100% puhdasta, luulisi että sitä käytettäisiin tuotteissa.

      Poista