maanantai 19. marraskuuta 2018

Monipuolinen härkäpapu & suolakeksiohje!


Oletko maistanut härkäpapuja? Minulle se on tuttu ainoastaan käsitteenä mutta maistelukokemuksia ei ole ennen viime viikkoa ollut. Kasvina se on tuttu, ja siemeniksi olen niitä kerännyt talteen ensi kesää varten. Kuulemani mukaan härkäpapu on hyvä kasvamaan joten sitä täytyy itsekin kokeilla. Mutta ennen ensi kesää täytyy kuitenkin pitäytyä valmiissa tuotteissa. 

Kaupallisen yhteistyön myötä sain testiin Karviaisten tilan Voima-Papu-tuoteperheen härkäpaputuotteita. Halusin testata kaikkia tuotevaihtoehtoja jo ihan mielenkiinnosta tuotteita kohtaan, ennakko-oletuksia ei näistä juurikaan ollut. 

Härkäpavun maku on hernemäinen, paahdettuna ehkä hivenen pähkinäinen. Lapsen mielestä maku muistutti popcorneja kun maistelimme valkosuklaalla ja salmiakilla kuorrutettuja paahdettuja härkäpapuja. Nämä Kultasuklaan valmistamat ja Karviaisten tilan valmistuttamat suklaa-härkäpavut olivat muuten todella hyviä! Makuun piti silti kuitenkin hieman totutella mutta kun makuun pääsi niin pussit hupenivat nopeasti, niin nopeasti etten ehtinyt edes ottaa kuvaa tuotteesta teidän nähtäväksi. Joudutte nyt klikata itsenne tänne, jotta näette mistä on kyse.

Härkäpapu on yllättävän monipuolinen ja monikäyttöinen kasvi. Niitä voidaan nauttia tuoreeltaan ja kuivatettuina. Härkäpaputuotteita on saatavilla paljon ja Voima - Papu -tuoteperhe sisältää härkapapuja mm. paahdettuina kokonaisina ja ruoheena, jauhona ja makeisina.

Härkäpapu on tietysti myös terveellinen, luontaisesti gluteeniton, ja siinä on paljon proteiinia, folaattia ja monia tärkeitä kivennäisaineita, ja sen käyttö edistää suoliston hyvinvointia. Härkäpapu on yksi maailman vanhimmista viljelyskasveista, Suomessa sitä on viljelty jo 1300-luvulta saakka. 


Kokeilin käyttää härkäpapujauhoja suosikkireseptissäni, suolakekseissä ja hyvin onnistui vaikka jauho onkin karkeaa. Lisäsin taikinan joukkoon lisäksi myös härkäpapurouhetta.

Härkis-suolakeksit

2,5 dl härkäpapujauhoja
1/2 dl härkäpapurouhetta
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl sokeria
3/4 tl merisuolaa
reilusti mustapippuria rouheena

1/2 dl öljyä
n. 3/4 dl vettä

Kaulitun keksilevyn päälle hieman öljyä ja mustaa merisuolaa

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää sitten öljy sekä vesi. Veden määrää voit joutua nostamaan riippuen siitä miten kuivalta taikina tuntuu. Taikinan koostumus saa olla tahmea. Kauli taikina ohueksi levyksi kahden leivinpaperin välissä, siten kaulinta onnistuu helpoiten ja parhaiten. Leikkaa kaulittu levy paloihin tai käytä muottia. Ripottele levyn päälle öljyä ja suolaa. Paista keksit 200*asteessa noin 5-10 minuuttia uunin ylätasolla. 

Syö keksit joko sellaisenaan napostelupaloina tai näkkärin tapaan esim. voin kanssa.Tutustu Karviaisten tilaan täällä. Kaupallinen yhteistyö  Karviaisten tilaEi kommentteja:

Lähetä kommentti