torstai 27. lokakuuta 2016

Kellari vaihtaa väriä


Askel kerrallaan kodin pinnat vaihtavat väriä ja uusiutuvat. Asuinkerros alkaa olla jo valmis, vaikka aina pientä säätämistä tulee tehtyä. Värien valinta on joskus vaikeaa, ja aisteille pitäisi muistaa antaa tilaa sopeutua muutoksiin. Lattialistat pitäisi jaksaa kiskoa irti ja maalata siistimmiksi ja WC:n lattia täytyy maalata ja listat asentaa. Siivota saa aina ja varsinkin lastenhuone on aina kuin pommin jäljiltä. Olisi niin houkuttelevaa päästä kärpäseksi kattoon esimerkiksi asuntomessuilla oleviin lastenhuoneisiin nyt kun niissä on jonkun aikaa asuttu. Onko viirit vielä suorassa ja lelut ojennuksessa. Moni koti viimeistellään viimeisen päälle lehtikuviin ja messuille, mutta harvemmin näytetään sitä miltä kodit näyttävät arjen keskellä.

Kellaritilaan oli ajatuksena toteuttaa jonkinlainen oleskelutila säkkituoleineen ja kenties TV voisi löytää paikkansa lipaston päältä. Kaikki muut näistä onkin jo asettunut paikoilleen, mutta telkku on edelleen varastossa. Oleskelukin on jäänyt vähemmälle kun ilmat ovat viilenneet, kissa sen sijaan on nauttinut olostaan säkkituolin uumenissa.
Kellarin lattiat oli tarkoitus kuitenkin maalata, ollaan tilassa sitten oleskelujen tiimoilta tai vain pyykkejä pestäessä. Haluan, että itsellä on hyvä olo, ja hyvä olo tulee muun muassa siitä, että tietää asioiden olevan kunnossa. Kellarin muutosta on hidastanut yksi epäkohta ja harmitusta aiheuttava asia, mutta siitä sitten joskus toiste. Siirsin harmin mielestäni hetkeksi sivuun ja päätin ryhtyä maalauspuuhiin. Pesutuvan lattia oli alunperin punainen. Aluksi haaveilin valkoisesta tai vaaleanharmaasta maalipinnasta, mutta kohteliaisuussyistä päätin kysyä miehenkin mielipidettä asiaan. Hän oli sitä mieltä, että lattian tulisi olla sinertävän vihertävän harmaa. Mikä väri se sitten onkaan. Etsiskelin värejä lattiamaalikartoista, ja Teknofloorin kartasta löytyi sopiva sävy. Miehen valinta siis voitti. Ja hyvä se olikin. Valkoinen lattia olisi saattanut tehdä tilasta pliisun ja valkoisessa näkyy helposti liat ja moskat.


Lattia näyttää yläkuvissa omituiselta siksi, että päätimme lasten kanssa vähän huvitella ja maalasimme kuvioita paperin sijaan lattiaan ennen lopullista maalipintaa. Aika ahdistava tuo punainen väri oli, kiva saada vaihtelua ja piristystä. Ja eiköhän tilan lopullinen funktiokin löydy kun jonkun aikaa ollaan asuttu. Nyt kuukausia on vasta pari, joten kaikki asiat vielä hakee paikkaansa jonkin aikaa.Yläkuvissa lopputulos ensimmäisen ja toisen maalauskerran jälkeen. Maalasin lattiat Eskaron Floor lattiamaalilla. Se on liuotinohenteinen, kiiltävä ja hyvin kulutusta kestävä maali. Katseli juuri Eskaron laajaa tuotevalikoimaa ja huomasin pohtivani mitä kaikkea tulevina vuosina tuleekaan tarvittua. Saunan seiniin tarvittaisiin uudet pinnat ja talon julkisivu kaipaa kohennusta. Huhheijaa, kuinkahan sitä kaikesta selviääkään. Mutta herätys ja takaisin tähän hetkeen. Kellarin lattia on nyt saanut uuden raikkaamman ilmeen. Minua ensin vähän kauhistutti, että maali on liuotinohenteista. Jotenkin minua vain pelottaa kyseisenlaisten maalien kanssa puuhastelu, lähinnä siis turvallisuussyistä. Pelkään rättien ja riepujen syttymistä itsekseen. Mutta tokihan vesiohenteistenkin maalien kanssa saa olla tarkkana, saattavathan nekin syttyä. 

Floor lattiamaali on todella riittoisaa! Maalasin lattiat pienellä telalla (konttien, koska se tuntui parhaimmalta tavalta minulle) ja lattian reunat siistin pensselillä. Muutamalla desillä sai helposti maalattua parinkymmenen neliön alan. Jo ensimmäinenkin maalikerros peitti punaisen maalipinnan hyvin, mutta maalasin toiseen kertaan vielä varmuuden vuoksi. Ensimmäinen maalikerros kesti kuivaa yllättävän kauan, ehkä jopa 24h. Siitä syystä varauduin toisellakin kerralla pitkään odotusaikaan mutta toinen maalikerros kuivuikin yllättäen melkein puolet lyhyemmässä ajassa.

Lattiapinta puhdistettiin ja korjattiin/tasoitettiin virhekohtia. Kyseisessä tilassa lattian pinnassa kulkee muoviputket, joten pintaa ei juurikaan saa hioa. Joitakin kohoumia tasoiteltiin ja kuoppia täytettiin. Ja lopuksi taas hiottiin betonille tarkoitetulla kuppilaikalla (löytyy mm. Motonetista).

Nyt mietinnässä on, laitetaanko pesutupaankin jalka- ja kattolistat. Ehkä ne toisivat viimeistellymmän lookin, mutta kyllä se tällaisenaankin menee ihan hyvin. Minulla on vähän sellainen outo ajatus, että kaikki pitäisi olla valmista heti, mutta ehkä niitä asioita pitää jättää tulevillekin päiville ja vuosille.


Yllä oleva saavi löytyi erään talon purkulavalta. Nappasin sen heti mukaani koska se on niin hieno ja monikäyttöinen. Ja kunhan tuo pesutilaprojekti valmistuisi niin, että kellarissa tykkäisi oleskella ilman ahdistusta, voisi tilasta nauttia ihan uudella tavalla. Kyllähän se saunan jälkeen olisi kiva istahtaa penkille kuivattelemaan ja rentoutumaan kynttilänloimusta.

Toivottavasti teillä on kotona kaikki hyvin.

Blogiyhteistyö | Eskaro Suomi
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti