maanantai 31. lokakuuta 2016

Lost in Suomi
Joissakin asioissa kyllä hävettää hieman olla suomalainen. Muutaman näistä häpeän ahaaelämyksistä koin lukiessani Tim Walkerin Lost in Suomi - kertomuksia suomalaisista ja Suomesta. Moni juttu tuli kyllä itsellenikin uutena tietona ja toisaalta jokaisessa maassa on ihmisiä ja tapoja moneen junaan. Kaikki suomalaiset ei sovi samaan kaavaan, sama pätee kaikkiin tekemiimme yleistyksiin. Huomasin itsekin syyllistyneeni samaan amerikkalaisten suhteen. 

Kirjan aihe on herkullinen, on aina mielenkiintoista saada tietää mitä muualta tulleet ovat mieltä meistä suomalaisista, tai mitä ennakkoluuloja heillä on. Tim ei sentään puhunut jääkarhuista tai pingviineistä, mutta varmasti moni joka on joskus kuullut paikan nimeltä Suomi, saattaa olettaa, että asumme 365päivää vuodesta jäätikön keskellä. Ja jos joku tällaisen olettaja olisi nähnyt minut pienenä niin hänellä ei olisi ollut epäilystäkään olettamuksensa todenperäisyydestä, minä nimittäin näytin ihan eskimolta. Tai niin olen kuullut.

Tim Walkerilla on hersyvän hauska tapa muotoilla ajatuksensa lauseiksi. Tällainen sarkasmiin vivahtava teksti saa ainakin minut hyvälle tuulelle. Ja kun katsoo asioita ulkomaalaisen silmin, näyttävät monet suomalaiset jutut ja tavat huvittavilta. Toki ihan kaikkia tapoja en allekirjoita. 
Timillä on silti lämmin suhde Suomeen, itse jäin vain pohtimaan kuinka kovaa koti-ikävää hän mahtaa tuntea kaukaiseen kotimaahansa.

Kirjoittaja pohtii kirjassaan suomalaisen ja amerikkalaisen koulujärjestelmän eroja, ihmettelee suomalaisia tapoja kuten jäällä kävelyä, avantouintia, peittojen tamppausta ja auton hinausta vetoköydellä. Suomeen ja suomalaisiin tutustuessaan hän on törmännyt moniin outoihin ja hämmentäviinkin tilanteisiin ja asioihin: alastomina juoksenteleviin lapsosiin, suomalaisten vähäsanaisuuteen, smalltalkin puuttumiseen ja toisinaan jopa epäkohteliaalta tuntuvaan käytökseen. Täytyy myöntää, että en minäkään siitä vähäsanaisuudesta piittaa. Saisimme joissakin asioissa ottaa mallia amerikkalaisesta kulttuurista.

***
Tim Walker on toiminut opettajana niin täällä kuin kotimaassaankin, hän kirjoittaa suosittua koulutusaiheista blogia Taught by Finland. Suomeen hänet toi rakkaus. 
Aina kirjaa lukiessani mietin millainen ihminen kirjan takaa löytyy. Tämän kirjan kohdalla mietin minkä ikäinen tämä nuori mies mahtaa olla, ja kun hänen ikänsä selveni muistan ajatelleeni, että hänhän on vielä ihan lapsi! Heh. No ainakin nuorempi kuin minä. On vaikeaa edelleenkin - tälläkin iällä - tajuta, etteivät itseäni muutaman vuoden nuoremmat silti enää ole alle täysikäisiä.
2 kommenttia: