perjantai 6. maaliskuuta 2015

Gastronaatti


Gastronaatti eli kuinka rakastua rippeisiin
Satu Koivisto

Minulla oli jotenkin ihan erilainen käsitys tästä kirjasta, ainakaan en olettanut sen olevan reseptikirja. Olen nähnyt kyllä kirjaa monesti (netti)kaupan hyllyllä mutta olen ajatellut sen olevan jonkinlainen alan teoriakirja. Ihmettelin muinoin, että miten se eräs pikamajoneesin ohje on linkitettynä tähän kirjaan.

Nyt kun kirjan sain käsiini, yllätyin suuresti. Tämähän on ruokakirja. 
Simppelin kokoinen, kivannäköinen, sisällöltään erilainen kuin muut alan kirjat. 
Tykkäsin valtavasti siitä, että kirja on jaettu raaka-aineittain kappaleisiin, eli parsakaalireseptit ovat parsakaalin alla ja lihareseptit lihan alla, jne. 
Kirja sisältää noin parikymmentä raaka-ainetta ja niistä valmistettuja reseptejä on reilut 70. Kirjassa esitellään perusraaka-aineita, ja niitä jotka harmikseen ovat jääneet unohduksiin, mutta joista syntyy herkullisia ruokia. Kirjan ideologiaan kuuluu myös se, että kaikki syödään, kaikki otetaan talteen, ja näin yritetään vähentää ruokahävikkiä. Älä siis vierasta tähteitä, vaan muokkaa niistä kokonaan uusi herkku. Gastronaatti antaa siihen ideoita ja apuja. Kirjaan on valittu raaka-aineita, jotka ovat edullisia, monipuolisia ja helppoja hankkia tai kasvattaa itse.

Reseptit ovat uudenlaisia ja persoonallisia, mutta silti helposti toteutettavissa. 

Raparperista syntyy chutney, raikas raparperi-kaalisalaatti tai valkosuklaaleivoksia, joihin on käytetty raparperisiirapin keittämisestä jäljelle jäänyttä raparperimäskiä.

Maidosta syntyy herkullista kotijuustoa, jota ajattelin kyllä itsekin tehdä, valkosipulilla tai kesäaikaan ruohosipulilla maustettuna. Ihan vesi herahtaa kielelle pelkästä ajatuksesta!

Kesäkurpitsasta voit syödä myös kukat, parsakaalista varret ja punajuurista lehdet.

Tomaatteja, parsakaalta ja porkkanoita voi paahtaa uunissa ja käyttää niitä pitkin viikkoa. Peruna sopii pizzaan ja sitruuna pelastaa monen ruoan.

Niin ja minulle ja muille kirjan nimen ihmettelijöille: Kirjan nimen loppu, naatti, viittaa paitsi juuresten vihreisiin osiin, mutta myös nauttimiseen savolaisittain. Kyllähän se omassakin sanavarastossani on, naatiskelu.
Satu Koivisto on Maku-lehden päätoimittaja ja kotikokki. Hänen miehensä Tommi Koivisto kirjoittaa Isyyspakkaus-blogia ja on kuvannut tämän kirjan ruoat (jotka ovat ihan oikeasti tehtyjä ja kuvausten jälkeen syötyjä).



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti