tiistai 24. maaliskuuta 2015

Kirjaprojekti


Käsillä tekeminen on entistä enemmän pinnalla nykyään kierrättämisen ohella. Monet ovat innostuneet käsitöistä ja tuunaamisesta koska siten saa aikaiseksi jotakin ihan uutta ja persoonallista, sekä siten säästää myös rahaa.

Book of Demandilta ilmestyi juuri uusi kirja aiheesta: Itte tein ja kierrätin.
Kirjan on tehnyt Mariko Palomaa, oululainen bloggaaja, itseoppinut käsillä tekijä. Kirja sisältää runsaasti ideoita kierrätyskäsitöihin, ohjeita askarteluun ja ompeluun, sekä erilaisia vinkkejä miten maaleilla voi luoda vanhasta uutta. Maalatahan voi niin tekstiilejä, kenkiä kuin keramiikkaakin.

Kirjaprojektiin haettiin ideoita myös Marikon blogin kautta, eli blogissa järjestetyn ideakilpailun parhaimmistoa löytyy tästä kirjasta. Muutoin ideat ovat Marikon omaa käsialaa.

Ja nyt saan vihdoin julkistaa tiedon, että oma ideanikin pääsi kirjaan.
Piristin muinoin äidin vanhan jakun maalaamalla siihen peittopastalla (kangasvärillä) lehtiköynnöskuvion. Minähän kun olen tunnettu näistä köynnöksistä, niitä löytyy mm. eteisen seinistä, ovista jne.

Myös tämä alla oleva printtijakku oli alunperin menossa mukaan kirjaan, mutta tilanpuutteen vuoksi se jätettiin lopulta pois. Onhan se aika vaikeaa tiivistää seulapainannan ohjeet pieneen tilaan. Jo pelkän seulan rakentamisestakin saisi aikaiseksi sivun jos toisenkin. 

Kuvaaja: Rimma Lillemägi
Tässä kyseinen ohje, yhteistyössä kirjan julkaisijan/kirjoittajan, Mariko Palomaan (Madam B.C.), kanssa toteutettuna.

TARVIKKEET

Painettava vaate pestynä
Iso puinen taulukehys (vähintään toisen puolen kehyksestä on oltava tasapintainen)
Kiiltäväpintainen ja liukas seulakangas (esim. tekokuituinen valoverho)
(Silikonimassaa)
Kontaktimuovia
Kangasväriä
(Kangastilkku)

TYÖVÄLINEET

Sakset
Niittipyssy
Puulle soveltuvaa lakkaa tai pakkausteippiä
Astianpesuainetta
Piirtotarvikkeet
Mattoveitsi ja suoja-alusta
Ikkunalasta tai leveä kumilasta
(Lusikka tai kaavin)
(Pehmeä pesusieni)
Silitysrauta ja harsoa, kangasta tai leivinpaperia

1. PINGOTA: Leikkaa seulakankaasta kehystä reilusti suurempi kappale. Kankaan reunojen on yllettävä kehyksen reunojen yli kiinnitettäväksi. Aseta kehys kankaan keskelle, tasapintainen puoli kangasta vasten (A-puoli). Vedä ylimenevät kangasreunat kehyksen laitojen yli kääntöpuolelle (B-puoli). Ammu kangas niittipyssyllä kehyksen sivujen keskikohtiin. Pidä kangas napakkana. Jatka niittaamista keskeltä reunoja kohti 1-2 cm välein, vastakkaiset reunat kerrallaan. Kiristä loppua kohden ja kiinnitä huomiota erityisesti kehyksen kulmiin. Mitä kireämpi seulakangas, sitä parempi. Leikkaa lopuksi mahdollinen ylimääräinen kangas pois.

2. SUOJAA: Lakkaa tai teippaa seulakehikon reunat ja nurkat. Laitojen suojaus estää värin leviämisen ja kehyksen värjäytymisen. Halutessasi voit myös levittää silikonimassaa seulan sisäpuolelle ja kulmiin. Anna kuivua. Pese seula lopuksi huolellisesti astianpesuaineella. Anna seulan kuivua.

3. VALMISTELE: Piirrä tai hahmottele haluamasi painettava kuvio paperille tai suoraan kontaktimuovin kääntöpuolelle. Muista piirtää kuvio kontaktille peilikuvana, esimerkiksi kopioi luonnos paperilta kontaktille varovasti ikkunaa vasten. Leikkaa varovasti kuvio mattoveitsellä kovaa alustaa vasten. Ole tarkkana sen suhteen, että leikkaat varmasti oikeat palat pois, niin että painettaessa värit siirtyvät kankaaseen oikeista kohdista. Aseta kontaktikuvio seulan B-puolelle. Teippaa vielä tarvittaessa päältä reunat ettei kangasväriä pääse painettavaan vaatteeseen vääristä kohdista.

4. PAINA: Aseta seulan A-puoli vaatteen haluttuun kohtaan. Levitä kangasväriä seulan yläreunaan. Vedä lastalla väri ylhäältä alas tasaisella, voimakkaalla vedolla. Toista veto alhaalta ylös. Toista painokuosi tarvittaessa. Muista pitää seula koko ajan paikallaan. Jos nostat seulaa kesken kaiken, kuvioon syntyy ns. haamujälkiä. VINKKI: Harjoittele painoa ensin kangastilkulle, jotta saat tuntumaa värin määrään, lastan liikkeeseen ja painon voimakkuuteen.

5. SIISTI: Kaavi ylijäänyt kangasväri seulasta pois takaisin purkkiin. Nosta seula vaatteelta ja anna painojäljen kuivua. Pese seula välittömästi haalealla vedellä. Käytä tarvittaessa apuna pehmeää pesusientä. Anna seulan kuivua.

6. KIINNITÄ: Katso vaatteen ohjelapusta kuinka kuumalla sitä kestää silittää. Silitä maalaus joko nurjalta puolelta tai suoraan päältä, mutta lisää silloin kankaan ja raudan väliin leivinpaperia ja silitä täydellä teholla ilman höyryä. Pidä rauta liikkeessä, jottei kangas pala.

IDEOITA!

Jos käytettävissä ei ole vanhaa kehystä, voit myös rakentaa seulan esimerkiksi 5 cm leveistä puurimoista. Askartelukaupat myyvät myös valmiita seulakehikkoja, mutta hyvin voit ostaa myös kierrätyskeskuksesta vanhan taulukehyksen.

"Köyhän miehen seulan" voi tehdä myös kaaviopainannalla niin, että leikkaa painettavan kuvion suoraan kontaktista, muovitaskusta tai vaikka piirtoheitinkalvosta ja liimaa sen kankaalle. Kangasvärin voi tuputtaa suoraan sabluunan päälle.




2 kommenttia:

  1. Joo, seulanteko-ohje oliskin ehkä ollut liian hankalaa sijoittaa kirjaan. Mielestäni kankaan pingotus tasaisesti oli hankalahkoa, Pitääpä tarkistaa oliskohan mulla vielä puhdas (kuvaton) seula tallella :D
    Painamasi kuva on ihan huippuhieno!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kuvassa on kotopuutarhassani asusteleva patsas :) Eli siis omasta kuvasta tehty printti. Juu ei se pingotus kyllä mikään helppo homma ole aina, varsinkaan jos yksin on puuhastelemassa.

      Poista