torstai 15. maaliskuuta 2018

Soap to soap

Palasaippuassa on sitä jotain. Olen ihminen joka tykkää tunnustella, tuoksutella ja hypistellä asioita. Saippuoita on nykyään kaikenlaisia ihania, artesaanisaippuioista kaupan massatuotantosaippuoihin. Ne tuoksuvat, näyttävät ja tuntuvat ihanilta. Mutta käytännössä palasaippuat ovat minusta aika epäkäytännöllisiä, ainakin yhteiskäytössä lapsiperheessä. Käsiä saa olla pesemässä jatkuvasti ja saippuaa kuluu melko paljon. Palasaippualle ei meinaa löytyä sopivaa paikkaa, etenkään kylpyhuoneessa. Suihkussa ollessa saippuapala livahtaa liukkaasti lattialle ja sitten joku kaatuu ja liukastuu siihen. Lapsilla on tapana lioetella saippuioita ammeessa ja niitä jämäpaloja löytyy sitten kylpyhetkien jälkeen sieltä täältä. Jotenkin olisi kiva nekin palat hyötykäyttää. Ja voihan ne. Saippuan jämäpalat voi sulattaa pienessä määrässä vettä ja valaa uudelleen muottiin. Sekaan voi laittaa tuoksuja, (elintarvike)väriä, merisuolaa, kahvinpuruja, tms. Kokeilin itsekin tehdä palasaippuasta uutta saippuaa lisäämällä seokseen karkeaa merisuolaa ja kuivattuja ruusunterälehtiä, laitoin sekaan myös lusikallisen kookosöljyä. Valoin massan pieniin lasisiin kippoihin, annoin massan kovettua jääkaapissa muutaman tunnin ja irrotin palat käyttöön. Tällä tavalla voi  helposti tehdä saippuaa vaikka lahjaksi, pienetkin palat voivat olla kiva lahja kun niihin on lisännyt jotakin extraa. 

Tällä kertaa en kuitenkaan valanut saippuaa uuteen muottiin vaan tein palasaippuasta nestesaippuaa. Siten saan saippuan hyödyt käyttöön palasaippuaa paremmin. Nestesaippua vain on niin paljon käytännöllisempi vaihtoehto meidän taloudessa. 

Käytin artesaanivalmisteista saippuaa, palan koko n. 80g. Raastoin saippuan raastimen karkeimmalla terällä. Raasteen päälle kaadetaan kiehuvaa vettä, laitoin noin 4-5 dl. Saippua-vesi-seosta vispataan vispilällä niin kauan kunnes kaikki saippua on sulanut veden joukkoon. Siinä menee muutama minuutti. Vatkaamisen jälkeen lopputuloksena on kulhollinen paksua vaahtoa. Vaahdon annetaan oleentua pari tuntia jonka jälkeen neste erottuu vaahdosta. Sen jälkeen neste kaadetaan varovasti nokalliseen kulhoon mieluusti ilman vaahtoa. Minä lisäsin kulhoon jääneeseen vaahtoon vielä reilun desin kuumaa vettä, sekoitin ja annoin seoksen hetken aikaa olla. Sen jälkeen kaadoin  kertyneen saippuanesteen nokalliseen kulhoon (jossa aiemmin kaadettu neste on). Jos vaahtoa jää enää pieni määrä voi sen toki laittaa nesteen  joukkoon tai sitten hyödyntää sen muutoin esim. käsien pesussa. Lopuksi neste kaadetaan tyhjään pumppupulloon. Tyhjiä pumppupulloja saa kaupastakin mutta minulta niitä löytyy varastosta. Otan yleensä tyhjät pumppupullot talteen mahdollista myöhempää uusiokäyttöä varten, saman teen suihkepulloille koska  niille on aina tarvetta. Näin helposti saa palasaippuasta nestesaippuaa! Nyt kaapeissa lojuneet ja käyttöä odottaneet palasaippuat pääsevät käyttöön ilman sen suurempaa vaivannäköä. Näppärää.

Huom! Saippuoiden raaka-ainesisällöt vaihtelevat joten veden määräkin on muuttuva tekijä ohjeessa. Jos neste tuntuu paksulta lisää enemmän vettä. Väärä suhde ilmenee viimeistään saippuaseoksen viilentyessä, silloin neste voi jämäköityä jos saippuaa on enemmän kuin vettä. Silloin vain lisätään vettä seokseen, jotta saadaan toivottu koostumus.




3 kommenttia:

  1. Tarvitseeko tuohon lisätä säilöntäainetta kuten vesipitoiseen itsetehtyyn nestesaippuaan tulee laittaa? Vai hoitaako saippuassa oleva lipeä sen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse en laittanut, eikä vastaavissa muissakaan ohjeissa laiteta. Periaatteessa saippuaahan vain jatketaan vedellä ja saippuoissa ym. vesi kuuluu muutenkin jo tuotesisältöön. Minulla on tapana jatkaa vedellä muitakin tuotteita kuten tiskinpesuainetta, shampoota ja yleispuhdistusaineita eikä koostumus ole kärsinyt.

      Poista
  2. Onpa kätevä ohje. Mä käytän aina nestesaippuaa, enään en käytä palasaippuaa. Toi olis kyllä hyvä kokeilla.

    VastaaPoista