lauantai 8. joulukuuta 2018

Gluteeniton mustikkapiirakka härkäpapujauhoista


http://karviaistentila.fi

Pakastin on pullollaan viime ja edellisvuosien marjoja, ei niitä vain tule syötyä vaikka kuinka ajattelisi hyödyntävänsä niitä. Joskus tulee kausia, että teen esimerkiksi päivittäin pirtelöä tai nicecreamia mutta sekin kausi päättyy aina jossakin vaiheessa. Eikä ne marjat pakkasesta päin ole enää niin hyvänmakuisia kuin suoraan luonnosta nautittuna, ainoastaan mustikat ja vadelmat pitävät makunsa suhteellisen hyvin.


Tykkään leipoa ja leipominen onkin hyvä keino hyödyntää pakastimessa makoilevat marjat. Mustikkapiirakka on aina mieleen ja pidän erityisesti sellaisista versioista joissa ei ole käytetty maitotuotteita, minusta mustikkapiirakkaan kuuluu ainoastaan pohja ja mustikat, ei kermaviiliä tai rahkaa. Valmiin piirakan kylkeen sopii sitten kyllä vaikka kermavaahto tai maustamaton täyteläinen jogurtti. 

En osaa sanoa mikä pohja on lempparini, tykkään tummasta ja vaaleasta pohjasta. Ruis ja mustikka on loistava pari mutta myös vaalea pohja sopii mustikan kanssa hyvin. Toisinaan kaipaan myös gluteenitonta vaihtoehtoa vatsaystävällisyyden nimissä. 

Tämä mustikkapiirakka on gluteeniton, kokeilin käyttää pohjassa härkäpapujauhoja ja -rouhetta. Pohjasta tuli yllättävän hyvä, mieskin totesi ettei tietäisi että siinä on käytetty härkäpapua. Maku ei siis ole mitenkään poikkeava tai erikoinen, vaan istuu hyvin makeaan piirakkaan. Ohje on täysin itse kehittelemäni ja oli varsin mukava huomata, että kertakokeilulla löytyi hyvä pohja.

http://karviaistentila.fi



Mustikkapiirakka härkäpapupohjalla


2 1/2 dl härkäpapujauhoja
1/2 dl härkäpapurouhetta
1 tl leivinjauhetta
2 rkl sokeria
1 tl kardemummaa
ripaus merisuolaa

1/4 dl hamppuöljyä
1/4 dl magadamiaöljyä

n. 1 dl kylmää vettä

1/2 l mustikoita
1 rkl perunajauhoja
1 tl aitoa vaniljasokeria

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon öljy ja vesi. Sekoita tasaiseksi massaksi lusikalla ja taputtele taikina (leivinpaperilla vuoratun) piirakkavuoan pohjalle.

Sekoita perunajauhot mustikoihin ja kaada mustikat pohjan päälle. Ripottele pinnalle vaniljasokeri.

Paista piirakkaa uunin alatasolla 200*asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes piirakka on kypsä.

Öljyt voit vaihtaa johonkin toiseenkin vaihtoehtoon tai vaikka voihin niin halutessasi.

Nauti piiras sellaisenaan tai kermavaahdon kera. Vaalea hunaja tai agavesiirappi tuo ihanaa makeutta piirakan kylkeen.

http://karviaistentila.fi


P.S. Tämä ihana piirakkavuoka on Sagaformin Piccadilly -sarjan piirakkavuoka. Ehdoton lempparini!


Kaupallinen yhteistyö Karviaistentila

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti