tiistai 18. joulukuuta 2018

Chili antaa piiraalle potkua

Neorex, Bugas chilituotteet

Härkäpapu taipuu moneen muotoon. Olen tutustunut niihin jauhojen ja rouheiden kautta ja kokeillut käyttää niitä erilaisissa taikinoissa, suolaisessa ja makeassa leivonnassa. Piparit, suolakeksit ja mustikkapiirakka on jo hyväksi havaittu, ja nyt testissä oli suolaisen piirakan pohja. 

Härkäpapu on luontaisesti gluteeniton joten on keliaakikoille on aina helpotus kun löytyy uusia vaihtoehtoja, vanhojen tuttujen rinnalle. Myös monet muut syöjät suosivat gluteenittomia tuotteita vaikkei mitään erityistä allergiaa olisikaan. 


Piiraat on oikeastaan aika helppotekoisia, eniten aikaa menee pohjan tekemisessä mutta siinäkin voi halutessaan oikaista ja käyttää valmistaikinaa. Jostakin syystä silti tulee  todella harvoin tehtyä suolaisia piiraita, ne kuuluvat yleensä vain juhlan tarjoiluihin. Pitäisi kyllä petrata tässä asiassa ja tehdä piiraita myös arkena, se on hyvää ja täyttävää syötävää.

Piiraan täytteeksi sopii mikä vain ja piiras on hyvä paikka jemmata kaikki kaapin tähteet. Kouluaikoina kotitaloustunnilla piirakka koostui kinkkusuikaleista ja valmiista pakastevihannessekoituksesta, hyvää sekin oli. Kermaa tuskin käytettiin vaan kasvisrasvatuotteita. Aikuiseksi kasvettuani olen hylännyt kaikki kevyttuotteet ja kerman korvikkeet, kermasta tulee paras maku ja se on terveellisempi vaihtoehto. 

Tähän piiraaseen laitoin pakkaseen jemmatut paprikat ja keittokinkut, jääkaapista mukaan tulivat luumutomaatit ja lehtikaali, lisäksi makua on antamassa chiliseos, jossa on mukana myös päärynää ja puolukkaa. Chili antaa piiraalle juuri sopivasti potkua, mutta silti kivasti lämpöä.


Värikäs piiras gluteenittomalla pohjalla


Pohja
1 tl leivinjauhetta
vajaa 1 tl merisuolaa
1/2 dl öljyä
n. 1 dl kylmää vettä

Täyte
50 g kinkkua paloina
1 punainen paprika
muutama luumutomaatti
1 pieni sipuli
pari lehtikaalin lehteä
1 rkl chilihilloa 
2 munaa
2 dl kermaa
2 dl täysmaitoa
mustapippuria rouheena
merisuolaa
(juustoa raasteena)

Sekoita pohjan ainekset keskenään ja taputtele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

Täytettä varten leikkaa kinkku, sipuli ja paprika sopivankokoisiksi kuutioiksi, 
pilko tomaatit isommiksi paloiksi. Riivi lehtikaalin lehdet pienemmiksi. 
Sekoita munat kerman ja maidon joukkoon ja lisää joukkoon mausteet ja chilihillo. 
Laita täytteet pohjan päälle ja kaada nesteseos lopuksi täytteiden päälle. 
Halutessasi voit ripotella piiraan päälle maukasta juustoraastetta.

Paista piirasta uunin keskitasolla 200*asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes piiras on  hyytynyt.




Yhteistyössä Neorex.fi chilihillot ja snack2you-tuotteet









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti