tiistai 18. lokakuuta 2016

Parantavat ruoat ja yrtit!


Minua on aina kiinnostanut kasvit ja niiden hyötykäyttö. Nykyään ne luetaan lähinnä vaihtoehtoisiin hoitomuotoihin mutta ennen kasveilla hoitaminen on ollut arkipäiväistä. Kasveista saadaan ravinnon lisäksi apua moneen vaivaan ja sairauteen. Luonto on pullollaan kasveja, joita saatetaan pitää rikkakasveina ja täysin turhina tai sitten ne ovat nykyihmisille täysin tuntemattomia mutta jotka silti pitävät sisällään salaista parantavaa voimaa.

Otavan teos Parantavien ruokien opas tutustuttaa lukijan rohdoskasvien lisäksi muihinkin kasvispohjaisiin ravintoaineisiin kuten parantaviin hedelmiin, kasviksiin, papuihin, viljoihin ja siemeniin. Kirjasta löytyy luontainen apu yli 80 yleiseen vaivaan kuten esimerkiksi diabetekseen, korkeaan kolesteroliin, närästykseen, mustelmiin, ruoansulatusongelmiin, unettomuuteen, flunssaan ja masennukseen. 
Otetaan esimerkiksi vaikka päänsärky. Kirjassa esitellään ruoka-aineita, jotka ehkäisevät päänsärkyä tai lieventävät kipua. Sellaisia ruoka-aineita ovat mm. pinaatti ja muut magnesiumpitoiset ruoka-aineet, lisäksi avuksi voi valita valkosipulin, inkiväärin, mintun, saksanpähkinät tai kurkuman. Puutarhasta löytyy kaksi yrttiä, joista on tehty viralliset lääketieteelliset arvioinnit: reunuspäivänkakkara ja etelänruttojuuri on tutkitusti auttaneet pääkipupotilaita. Kappaleessa kerrotaan myös mitä kannattaa välttää jos on altis pääkivulle tai migreenille, ja näitä ovat mm. natriumglutamaatti, tyramiinia sisältävät ruoka-aineet kuten suklaa, olut, banaani ja pähkinät, myös hiilihydraattipitoinen ruokavalio saattaa lisätä vaivoja.

Kirjassa on kunkin ruoka-aineen kohdalla selitetty tarkasti tuotesisältö, vaikuttavat aineet ja miten ne vaikuttavat. Lisäksi annetaan ohjeita ja vinkkejä miten kyseisiä ruoka-aineita tulisi käyttää.

Minusta on hyvin mielenkiintoista tutustua niin villiyrtteihin kuin kaupasta saataviin luonnon antimiin ja saada tietää mitä kaikkea ne pitävätkään sisällään. Helposti sitä tulee vain syötyä ruokaa mahantäytteeksi liikoja ajattelematta mitä oikeasti suuhunsa laittaa, tai mitä kyseinen raaka-aine pitää sisällään. Kannattaa myös tutkailla omia vaivojaan ja pitää vaikka päiväkirjaa syömisistään, siten voi tarkkailla sitä mistä mikin vaiva saattaisi johtua tai mikä vaivan aiheuttaja mahdollisesti on. Ja onhan se hirveän hieno asia, että luonnon antimilla on niin suuria voimia, että ne parantavat niin isoja kuin pieniäkin vaivoja ja sairauksia. Kyllä minä ainakin mieluummin valitsen luonnon yrtin kuin pillerin purkista. Ja jos pelkää kasvien aiheuttamia mahdollisia sivuhaittoja niin kannattaa muistaa, että jokaisella lääkärin määräämälläkin lääkkeellä on omat haittavaikutuksensa, ja monet niistä vieläpä jopa terveydelle haitallisia.

Parantavien ruokien opas
James A. Duke
Otava

4 kommenttia:

  1. Mitenkä suomalaisia ne kasvit tuossa kirjassa oli? Löytyykö niit täältä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Löytyy kyllä täältä Pohjolastakin. Ja kirjassa keskitytään eritoten hyvää tekeviin ja parantaviin ruoka-aineksiin, villiyrttien lisäksi. Kirjoittajan tehotusina-listalta löytyy mm. kaneli, inkivääri, lehtiselleri, pavut, paprikat, sipulit ja sitrukset.

      Poista
  2. Tuo olisi varmasti mielenkiintoinen ja hyödyllinen kirja. Mukavaa tiistaita!

    VastaaPoista
  3. Suosittelen! :) Paljon on asiaa ja listattuna on tietysti myös ne raaka-aineet mitä kussakin vaivassa tulisi välttää.

    VastaaPoista