torstai 27. huhtikuuta 2017

Palstalta parempaa


No mutta sanonko  mitä. Olin jo hyvä jottei kumisaappaat jalassa ja kädet multapussissa kunnes taivaalta tipahti kasoittain lunta! Ei, en kestä. Juuri saatiin pihasta viimeisinkin jääkappale sulatettua ja tiet siivottua niin eiköhän sitä himskatin lunta tullut taas lisää. Ja vielä tuommoista raskasta, joka jämähti maahan kiinni. Minun piti aloittaa kylvöpuuhat. Kirjakin oli sitä varten hankittuna ja siemenpussit ostettuna. Masentaa katsoa ikkunasta ulos kun lunta tulee edelleen. Edes talvella ei satanut yhtäjaksoisesti tällä tavalla kuin nyt on tullut. Se alkoi toissa yönä ja loppua ei näytä olevan tiedossa. En ole edes jaksanut katsoa säätiedotuksia. Njaa, no huomenna ja lauantaina pitäisi olla kymmenisen astetta ja sunnuntaina sitten taas viilenee. Kukas se olikaan, joka vähän aikaa sitten ennusti, että vappuna on +20. Näkis vaan. Tätä menoa en saa herneitä ikinä. Ja mitä on kesä ilman herneitä!

Etana, etana näytä sarves, missä on Pekka Pouta. Ehkä pitää sitten vain kokeilla esikasvatusta sisätiloissa. Jos raahaisi multasäkin keittiöön ja aloittaisi hommat vähän toisella tavalla kuin suunnittelin. Paitsi että mistäs minä nyt sitä hiekkaa kaivan kun hiekkalaatikko taitaa olla taas kohmeessa. Ajattelin siis pistää hiekkaa mullan sekaan. Nämä minun hommat on yleensä tällaisia musta-tuntuu-tyyppisiä. Olen ehkä kuullut jostakin, että niin ja näin kannattaa tehdä ja sitten sen muistikuvan perusteella teen asioita. Lähinnä siitä syystä halusinkin aiheeseen sopivan kirjan, joka kertoisi miten ne asiat OIKEASTI pitää tehdä. Moni varmasti muistaa Arno Kasvin teeveestä. Hänet löytää myös kirjoista. Uusin niistä on Readme.fi:n julkaisema kevään uutuus PALSTALTA PAREMPAA. Kasvi sanoo asiat suoraan, kaunistelematta. Hän ei lupaa viljelyn olevan helppoa. Rehellisesti sanottuna itselläni meinasi mennä pupu pöksyyn heti kirjan alkumetreillä, olin nimittäin ajatellut hieman suoraviivaisemmin kuin Arno Kasvi. 

Laatikkoviljely tuntuu kiinnostavalta. Ja suhteellisen vaivattomalta. Siinä pysytään tiettyjen raamien sisäpuolella eikä sadon aikaansaamiseksi tarvita maajyrsintä tai lavallista erilaisia työvälineitä. Haluan yleensäkin kokeilla vaihtoehtoisia toimintatapoja, nyt sitten saa nähdä kannattaako se. Olen aina haaveillut omasta kasvimaasta, jossa kasvaisi perunaa, porkkanaa, sipulia ja herneitä. En silti tiedä olenko vielä valmis sen rakentamiseen ja hoitamiseen. Anoppi sanoo usein, että kyllä ne tomaatit paljon halvemmalla ja helpommalla saa kaupasta ostettaessa. Onhan se varmasti niinkin. Ainakin jos aloittaa kaiken ihan A:sta alkaen. 

Palstalta parempaa kertoo perusasiat oman sadon kasvattamisesta aina mullan työstöstä lähtien. Koska kylvetään, miten taimia kasvatetaan, miten paljon kastellaan, mitä lisälannoitteita tarvitaan ja kuinka tuholaiset pidetään poissa. Kirjassa tutustutaan lämpöpenkkiin, lämpölavaan sekä erilaisiin kasvihuoneisiin ja niissä kasvatettaviin lajikkeisiin. 
Sen jälkeen käydään käsiksi eri lajeihin ja lajikkeisiin. Salaatit, kaalit, juurekset, perunat, bataatit, maissit, kurkut, kurpitsat, melonit, sipulit, tomaatit, palkokasvit sekä maustekasvit käydään huolella läpi yksi kerrallaan. Jokaisesta kasvatettavasta kerrotaan sen ominaisuuksista, ja hyötykäytöstä. Kylvö ja esikasvatus, kasvupaikka ja hoito tuholaistorjuntoineen tulee ilmi selkeästä ohjeesta.
Kirja sopii niin motivoituneille alottelijoille kuin kokeneemmille puutarhureille. Kirjasta löytyy myös reseptejä ja vinkkejä raaka-aineiden käyttöön.


1 kommentti:

  1. Mun herneet kukkii jo :(. Pistin ne esikasvatukseen kerranki siihen aikaan kun joka vuosi olen haaveillut... Noh... Tais olla liian aikaisin.

    VastaaPoista